Minimaregelingen

Heb je een laag inkomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente. Op deze pagina vind je een overzicht van alle bijdragen en toeslagen voor mensen met een laag inkomen.

 • Bijzondere bijstand

  Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. Je kunt dit ontvangen als gift of als lening. Het is bedoeld voor dingen die je écht nodig heeft, maar niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld medicijnen of een verhuizing.

  Lees meer over deze regeling

 • Collectieve zorgverzekering minima

  Heb je een laag inkomen en hoge zorgkosten? Dan is de collectieve zorgverzekering voor minima misschien iets voor jou. Je krijgt naast de basisverzekering een aanvullende verzekering met een uitgebreid zorgpakket.

  Lees meer over deze regeling

 • Huurtoeslag

  Huurtoeslag is geld voor de huurkosten. Of je huurtoeslag krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Denk daarbij aan de hoogte van de huur, je inkomen en vermogen.

  Lees meer over deze regeling

 • Ik doe mee premie

  De gemeente Zwijndrecht vindt het belangrijk dat alle inwoners goed kunnen leven, werken, wonen en meedoen. Als dat niet lukt, helpen we graag. Voor inwoners die werken op een participatieplek is er de ik-doe-mee-premie. De premie is maximaal €250,-. en kan je één keer per twaalf maanden aanvragen.

  Lees meer over deze regeling

 • Kinderopvangtoeslag

  Kinderopvangtoeslag is geld voor de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijg, hangt af van je persoonlijke situatie. Een deel van de kosten betaal je zelf. Bij een laag inkomen kunt deze kosten vergoed krijgen via de Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang.

 • Kledingregeling

  De kledingregeling is bedoeld voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Elk kind tot en met 17 jaar kan € 75,- per jaar krijgen voor kleding en schoenen bij deelnemende winkels in en rond Zwijndrecht.

  Lees meer over deze regeling

 • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

  Je kunt kwijtschelding aanvragen als je een laag inkomen en weinig vermogen heeft. Je hoeft dan geen of minder belasting te betalen. Kwijtschelding vraag je met DigiD online aan bij de Digitale Belastingbalie.

  Lees meer over deze regeling

 • Persoonlijk minimabudget

  Kom je vaak geld tekort? Dan kan je misschien financiële hulp krijgen in de vorm van een persoonlijk minimabudget. Dat is geld van de gemeente dat je mag uitgeven aan dingen die je nodig hebt.

 • SMS-Kinderfonds

  Geld voor school, muziek en sport: het SMS-Kinderfonds is er voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Je kunt het gebruiken voor bijvoorbeeld zwemles, gitaarles of een fiets.

  Lees meer over deze regeling

 • Sport- en cultuurfonds 18+

  Als u een laag inkomen heeft, kunt u jaarlijks € 250,- aanvragen bij het Sport- en Cultuurfonds 18+. Bijvoorbeeld voor de sportschool, de bibliotheek of een museumjaarkaart.

  Lees meer over deze regeling

 • Studietoeslag

  De studietoeslag is geld voor scholieren of studenten die door een blijvende medische beperking niet kunnen werken. Je mag het geld gebruiken waarvoor je maar wilt. Bijvoorbeeld voor collegegeld of studieboeken.

  Lees meer over deze regeling

 • Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang

  Voor de kosten van de kinderopvang kan je bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Bij een laag inkomen kan je ook nog geld van de gemeente krijgen.

  Lees meer over deze regeling

 • Zorgtoeslag

  Zorgtoeslag is geld voor de kosten van de zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel , hangt af van je persoonlijke situatie. Denk daarbij aan je inkomen en vermogen.

  Lees meer over deze regeling