Collectieve zorgverzekering minima

Heb je een laag inkomen en hoge zorgkosten? Dan is de collectieve zorgverzekering voor minima misschien iets voor jou. Je krijgt naast de basisverzekering een aanvullende verzekering met een uitgebreid zorgpakket.

De collectieve zorgverzekering is interessant omdat de gemeente meebetaalt aan je premie. 

Let op: Aanmelden voor deze zorgverzekering (vanaf 1 januari 2024) was mogelijk van half november tot en met 31 december 2023. Hou deze periode in de gaten voor het aanmelden voor de zorgverzekering vanaf 1 januari 2025.

Welke kosten worden vergoed?
  • Ga naar www.gezondverzekerd.nl
  • Kies ‘Zwijndrecht’ en klik op ‘bekijk het aanbod’​​​​​​
  • Klik op ‘passende zorg’
  • Je ziet de drie verschillende pakketten van de collectieve zorgverzekering voor minima.
  • Klik op ‘toon vergoedingen’ onderaan de pagina.

Nu zie je welke kosten (gedeeltelijk) vergoed worden. Je kunt per pakket zoeken.

Hoe zit het met het eigen risico?

In 2024 is het verplichte eigen risico €385,-. Iedereen die zorgkosten maakt, moet de eerste €385,- zelf betalen. Pas daarna betaalt de zorgverzekering. Een uitzondering hierop is bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Of de tandarts voor kinderen onder de 18 jaar. Dit hoef je niet zelf te betalen. Voor veel mensen is het eigen risico veel geld. Het is soms niet makkelijk om zo’n rekening in één keer te betalen. Daarom kan je uit de volgende opties kiezen:

 Uw eigen risico meeverzekeren

Verwacht je hoge zorgkosten? Verzekeren van het eigen risico is een goede keuze voor mensen die zeker weten dat ze hun eigen risico opmaken.

Voordelen:

  • Je hoeft geen grote bedragen in 1 keer te betalen. Je betaalt per maand een extra vast bedrag bovenop uw premie. Je wordt niet verrast met onverwachte, hoge rekeningen.
  • De gemeentelijke bijdrage voor dit pakket is hoger dan bij de andere pakketten van de collectieve zorgverzekering voor minima.

Aanmelden

Als je overstap naar de collectieve zorgverzekering voor minima, kies je voor het pakket Compleet met €0,- eigen risico.

Uw eigen risico gespreid betalen

Je betaalt het eigen risico in 10 termijnen (februari – december). Het gespreid betalen van het eigen risico is een goede keuze voor mensen die niet zeker weten of ze hun eigen risico opmaken en die liever geen grote bedragen in één keer betalen.

Voordelen:

  • Je hoeft geen grote bedragen in 1 keer te betalen. Je betaalt per maand een extra vast bedrag bovenop je premie.
  • Maak je het eigen risico niet op? Dan krijg je voor de zomer van 2025 het niet gebruikte deel weer terug.

Aanmelden:

Aanmelden voor gespreid betalen kan zodra je je polis binnen heeft tot uiterlijk 31 januari. Dit kan via VGZ. Bel naar de klantenservice van VGZ via: 0900 – 7799771. VGZ is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.

Het eigen risico zelf betalen

Je ontvangt en betaalt zelf de rekening van de zorgkosten die je maakt en die onder het eigen risico vallen. Dit is een goede keus als je wat spaargeld heeft en/of niet veel zorgkosten verwacht. Je hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Als je zich niet aanmeldt voor optie 1 of 2, dan geldt automatisch deze optie. Krijg je een hoge rekening en kan je deze niet in één keer betalen? Je kunt dan contact opnemen met de klantenservice van VGZ. VGZ denkt mee over een betalingsregeling.

Hoe doe ik een aanvraag?

Je kunt online de collectieve zorgverzekering voor minima aanvragen. Er zijn drie verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Houd je burgerservicenummer (BSN) en het nummer van je bankrekening bij de hand.

Aanvragen via www.gezondverzekerd.nl

Hulp nodig?

Vind je het lastig om online een aanvraag te doen? Of heb je andere vragen? De Sociaal Raadslieden van de gemeente Zwijndrecht helpen je graag. Je kunt ze mailen of bellen.