Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. Je kunt dit ontvangen als gift of als lening. Het is bedoeld voor dingen die je écht nodig heeft, maar niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld medicijnen of een verhuizing.

De bijzondere bijstand is ook bedoeld om kapot witgoed te vervangen. Is bijvoorbeeld je koelkast kapot? Dan kan je via de bijzondere bijstand een renteloze lening afsluiten om een nieuwe te kopen.

Heb ik hier recht op?

ChecklistBijzondere bijstand is altijd maatwerk. Bij een aanvraag kijken we naar je persoonlijke situatie. Daarna bepalen we of  je voldoet aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand. 

Hoe doe ik een aanvraag?

Je kunt bijzondere bijstand aanvragen via de website van de Sociale Dienst Drechtsteden. Als je op die pagina bent, kan je onderaan de pagina kiezen voor welke kosten je bijzondere bijstand wilt aanvragen. 

Bijzondere bijstand aanvragen

Wat heb nodig?

  • Je hebt een DigiD nodig. 
  • Als het mogelijk is, zorg dan dat je kunt laten zien welke kosten je gaat maken en waarom die noodzakelijk zijn.

Waarvoor kan je online een aanvraag indienen? 

  • Personenalarmering (als dit om medische of sociale redenen noodzakelijk is)
  • Eigen bijdrage CAK (voor huishoudelijke hulp of een andere voorziening)
  • Verhuiskosten
  • Rechtsbijstand (kosten advocaat of mediator)
  • Woninginrichting (denk aan huishoudelijke apparaten of meubels)

Wil je een aanvraag doen voor andere kosten?

Zijn er andere noodzakelijke kosten, die je niet zelf kunt betalen? En wil je weten of je daar ook bijzondere bijstand voor kunt aanvragen? Neem dan contact op met de klantenservice van de Sociale Dienst Drechtsteden. Telefoonnummer: 078-7708910. Je kunt de klantenservice bereiken op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.00 uur. Of stel je vraag via het formulier van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Naar het vragenformulier van de Sociale Dienst Drechtsteden

Hulp nodig?

Vind je het lastig om online een aanvraag te doen? Of heb je andere vragen? De Sociaal Raadslieden van de gemeente Zwijndrecht helpen je graag. Je kunt ze mailen of bellen.