Zwerfafval rondom horeca

Een rommelig, vies terras of entree schrikt klanten af. Daarom hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet waardoor je een opgeruimd terras behoudt. En ook hoe jij je medewerkers kunt stimuleren om het ‘buitengebied’ (het 25 meter gebied) rond je zaak schoon te maken en houden. Met deze handige tips wordt zwerfafval geen probleem voor je horeca-onderneming.

1. Zet een afvalbak op je terras

Veel fastfood en afhaalrestaurants die hun maaltijden verpakken in plastic bakjes, papieren zakjes of tassen doen het al: ze zetten een afvalbak op hun terras. Het is een goed idee om een afvalbak op het terras van je café, restaurant of hotel te plaatsen. Kies wel voor een plek die goed zichtbaar, maar niet storend, is voor je gasten.

2. Plaats een last-minute afvalbak

Voor klanten die je terras af lopen en zich net buiten het gebied van je restaurant of café bevinden is het handig om een last-minute afvalbak te plaatsen. Zo hebben je klanten altijd de kans, meegenomen rommel, alsnog weg te gooien. Een goede plek voor een last-minute afvalbak is buiten een straal van minimaal 200 meter van je restaurantterrein.

3. Plaats een tafelafvalbak

Wat doe je met gebruikte suikerzakjes, opengetrokken melkcups of gebruikte servetten. Stimuleer je klanten om ze zelf op te ruimen door een klein prullenbakje op je terrastafels te plaatsen. Bij veel hotels doen ze dit op ontbijttafels. Dus waarom niet buiten?

4. Wees het afval voor

Voorkomen is beter dan genezen. Denk van tevoren na wat bepaalde verpakkingen of gebruiksartikelen als plastic bakjes en servetten aan rommel opleveren. Is je terras goed afgeschermd? Of kunnen er papieren servetten wegwaaien? Hoe minder wegwerpartikelen je gebruikt, hoe minder kans op rondzwerven.

5. Verminder wegwerpartikelen

Vind creatieve oplossingen om zwerfafval voor te zijn. Doe je plastic lepeltjes bij de koffie of herbruikbare RVS lepeltjes? Verkoop je losse theezakjes, of is een thee-ei een goed alternatief? Je kunt je maaltijden buiten ook op porselein met echt bestek serveren. Dat oogt sfeervoller en levert uiteindelijk ook een besparing op.

6. Zorg voor een plasticvrij terras

Plasticvrij Terras is een beweging waar alle horecazaken met een terras zich bij aan kunnen sluiten. Ondernemers kunnen meedoen door al het single-use plastic van het terras te weren en dit kenbaar te maken. Dit kan door de zelfverklaring te downloaden, ondertekenen en deze zichtbaar op te hangen in de zaak. Zo weten consumenten die een plasticvrij hapje of drankje willen jou te vinden!

7. Stap over naar meer hergebruik in plaats van wegwerp

In 2022 wordt de Europese richtlijn voor wegwerpplastics verder doorgevoerd in het Nederlandse beleid. Hergebruik is in veel gevallen een stuk duurzamer dan wegwerp en recycling. Zo zetten we sneller stappen richting een meer circulaire economie met een lager grondstoffenverbruik en minder (zwerf)afval. Wil je meer informatie over wat de invoering van de SUP-richtlijn betekent voor bedrijven en verpakkingen? Neem dan een kijkje op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Op de website van het KIDV vind je ook een Beslisboom Single Use Plastics. Hiermee kun je voor verschillende verpakkingstypes beoordelen of deze onder de Single Use Plastics richtlijn vallen en of de verpakking voldoet aan de voorschriften uit de richtlijn. Er zijn beslisbomen voor bestek, drankverpakkingen en drankflessen, drinkbekers, houders van voedingsmiddelen, rietjes en zakjes of wikkels.

8. Train je medewerkers

Naast het stimuleren van je gasten om op te ruimen, is het erg belangrijk dat je je medewerkers traint om alert te zijn op opgeruimde tafels. Zodra een gast vertrekt, moet zijn tafel worden afgeruimd. Rondzwervend afval spotten moet een tweede natuur zijn. Geef een aantal medewerkers speciale opruimtaken. Vraag ze een paar keer per dag het restaurantterrein schoon te maken, liefst in herkenbare bedrijfskleding. Zo laat je zien dat je duurzaam bezig bent. En, zien schoonmaken, doet schoonmaken. Dus het heeft ook een positief effect op je klanten.

9. Zie zwerfafvalhaarden

Niet alle afval hoeft bij jouw horeca gelegenheid vandaan te komen. Kijk eens goed om je heen en inventariseer wat mogelijke andere zwerfafvalhaarden zijn. Overleg met naburige zaken over maatregelen die jullie samen kunnen nemen. Maak waar mogelijk afspraken.

10. Stimuleer goed gedrag

Het schoon houden van je zaak en haar omgeving is niet alleen de taak van de gastheer of gastvrouw. Je gasten mogen best op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Verpak opruimmogelijkheden zoals tafelafvalbakjes en andere wegwerpgelegenheden, bijvoorbeeld een schaaltje voor kippenbotjes of mosselschelpen, als extra service. En, hang een postertje in het toilet of de uitgang waar je klanten mee bedankt voor het schoon achterlaten van je gelegenheid.