Eerste integrale controle autobranche

Het Bestuurlijk Interventie Team Drechtsteden Buiten (BIT) heeft 7 maart 2024 een eerste succesvolle integrale controle georganiseerd bij autobedrijven. Deze controles vinden plaats om georganiseerde, ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

BIT controleResultaat

Deze ronde zijn 11 bedrijven in de gemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht gecontroleerd. Bij enkele bedrijven zijn milieuovertredingen, overtredingen vanuit de Arbeidswet of overtredingen met autoregistraties geconstateerd. Bedrijven krijgen hier een boete of een waarschuwing voor en worden later nogmaals gecontroleerd. Ook is er een boot in beslag genomen voor nader onderzoek. De meeste bedrijven in Zwijndrecht hadden alles goed op orde.

Steekproef bij controles

Bedrijven worden via een steekproef gecontroleerd. Ieder bedrijf komt aan de beurt. In de gemeente Zwijndrecht houden we integrale controles in verschillende branches. Er worden soms kleine of grote misstanden aangetroffen, maar vaak hebben gecontroleerde ondernemers de zaken keurig op orde. Controles worden altijd zonder aankondiging uitgevoerd én met meerdere partijen tegelijk.

Ziet u dingen die niet kloppen?

Ondernemers kunnen signalen tegenkomen die mogelijk te maken hebben met ondermijning. Samen met bewoners, gemeentemedewerkers en externe professionals vormen zij de ogen en oren van de gemeente. Voor signalen zijn de gemeente, de politie en de andere organisaties ook afhankelijk van ondernemers. Het kan zijn dat u bij een bedrijf iets merkwaardigs of verdachts ziet. Meld het, ook wanneer u twijfelt. Uw melding kan het verschil maken. Melden kan bij de politie via 0900-8844. Meld het anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Wat is het BIT?

In 2024 zijn de gemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht het Bestuurlijk Interventie Team (BIT) gestart. Het BIT organiseert in de vijf gemeenten integraal toezicht en handhaving uit doormiddel van integrale bedrijfscontroles. Hierdoor bundelen de gemeenten capaciteit en slagkracht in de aanpak van ondermijning en criminaliteit. Het doel van deze controles is om een eerlijk en veilig ondernemersklimaat in de regio te behouden.