Minimaregelingen

Heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle bijdragen voor mensen met een laag inkomen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de Sociaal Raadslieden van de gemeente. Zij helpen u graag.

De komende tijd volgen op deze pagina nog meer regelingen. We verwachten dat het overzicht begin april compleet is.

 • Persoonlijk MinimaBudget

  Komt u vaak geld tekort? Dan kunt u misschien financiële hulp krijgen in de vorm van een persoonlijk minimabudget. Dat is geld van de gemeente dat u mag uitgeven aan dingen die u nodig heeft.

 • Bijzondere bijstand

  Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. U kunt dit ontvangen als gift of als lening. Het is bedoeld voor dingen die u écht nodig heeft, maar die u niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld voor het betalen van medicijnen of voor een verhuizing.

 • SMS-Kinderfonds

  Geld voor school, muziek en sport: het SMS-Kinderfonds is er voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Je kunt het gebruiken voor bijvoorbeeld zwemles, gitaarles of een fiets. Is je kind tussen de vier en elf jaar? Dan kan je kind €275,- per jaar krijgen. Vanaf twaalf jaar kan je kind €790,- per jaar krijgen.

 • Sport- en cultuurfonds 18+

  Als je een laag inkomen hebt, kan je jaarlijks € 250,- aanvragen bij het Sport- en Cultuurfonds 18+. Dat kan je bijvoorbeeld gebruiken voor de sportschool, de bibliotheek of een museumjaarkaart.

 • Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang

  Voor de kosten van de kinderopvang kunt u bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Bij een laag inkomen kunt u ook nog geld van de gemeente krijgen.

 • Kledingregeling

  De kledingregeling is bedoeld voor de kinderen van ouders met een laag inkomen. Elk kind tot en met 17 jaar kan € 75,- per jaar krijgen. Hiermee kan je kleding en schoenen kopen bij deelnemende winkels in (de omgeving van) Zwijndrecht.

 • Huurtoeslag

  Woon je in een huurhuis? Dan krijg je misschien huurtoeslag. Huurtoeslag is geld voor de huurkosten. Of je huurtoeslag krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Denk daarbij aan de hoogte van je huur, je inkomen en je vermogen.

 • Zorgtoeslag

  Zorgtoeslag is geld voor de kosten van de zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Denk daarbij aan je inkomen en je vermogen.

 • Kinderopvangtoeslag

  De kinderopvangtoeslag is geld voor de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Een deel van de kosten van de opvang betaal je zelf. Als je een laag inkomen hebt, kan je deze kosten vergoed krijgen via de Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang.

 • Energietoeslag

  De energietoeslag is een tegemoetkoming voor de extra energiekosten. Voor 2022 kunt u geen energietoeslag meer aanvragen. In 2023 komt er een nieuwe energietoeslag. Maar eerst moet de wet nog worden aangepast. We verwachten dat dit rond de zomer van 2023 is.

 • Bijstand

  Heb je te weinig geld om van te leven? En kun je daarom bijvoorbeeld je huur, kleding of zorgverzekering niet betalen? Dan heb je misschien recht op bijstand. Deze uitkering vult maandelijks je inkomen aan tot het bedrag van de bijstandsnorm die voor jou geldt.