Samen tegen geldzorgen

Heeft u hulp nodig bij geldzaken? Of weet u niet goed hoe u elke maand moet rondkomen? De gemeente biedt op verschillende manieren hulp. Op deze pagina leest u hier meer over.

De gemeente Zwijndrecht is verantwoordelijk voor het bieden van advies, ondersteuning en voorzieningen voor inwoners die dat nodig hebben. We nemen maatregelen om geldzorgen zoveel mogelijk te voorkomen. Vanuit de gemeente gebeurt dit door problemen rond inkomen en schulden bespreekbaar te maken en zoveel mogelijk mensen te helpen om betalingsachterstanden te voorkomen of weg te nemen. Bijvoorbeeld door extra geld via de bijzondere bijstand. Of door een regeling te treffen met schuldeisers.

Samen Sneller Schuldenvrij

Als gemeente willen we inwoners met geldzorgen helpen. Daarom hebben we de ‘coördinator vroegsignalering schulden’ ingeschakeld, die u kan helpen om ervoor te zorgen dat schulden niet hoger worden. Deze hulp is gratis. Kijk voor meer informatie op www.samensnellerschuldenvrij.nl of neem contact op via telefoonnumer 06 - 36 35 57 24  of e-mail samensneller@zwijndrecht.nl

Hoe de gemeente kan helpen bij een laag inkomen

De gemeente kan mensen met een laag inkomen op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld via:

Let op: de gemeente en de Sociale Dienst Drechtsteden beoordelen of u hier recht op heeft. Voordat u iets gaat aanvragen is het belangrijk om te weten of u in aanmerking komt voor een regeling. Via 'Bereken uw recht' kunt u direct zien waarvoor u in aanmerking komt.

De gemeente werkt samen met andere organisaties

De gemeente werkt samen met Zwijndrechtse organisaties om meer resultaat te behalen bij de aanpak van geldzorgen. Door de samenwerking kunnen we sneller gepaste ondersteuning bieden. Alle organisaties streven naar maatwerk die passend is voor uw situatie. 

Vivera Sociaal Wijkteam

Het Vivera Sociaal Wijkteam staat voor u klaar met informatie en advies. Ze helpen u met onderwerpen zoals gezondheid, werk, inkomen en nog veel meer. Kijk voor alle informatie op de website van Vivera .

Sociaal Raadslieden

De Sociaal Raadslieden helpen u gratis met vragen over geld of juridische problemen. Heeft u een vraag of probleem waar u graag hulp bij zou willen? Zoals bijvoorbeeld hulp bij het invullen van formulieren of het uitzoeken voor welke toeslagen u in aanmerking komt? Neem dan contact op met de Sociaal Raadslieden.

App Sparen door besparen

Bent u benieuwd welke hulp er is op het gebied van geld? Zou u meer willen besparen per maand? Of heeft u behoefte om met iemand te praten over geldzaken? Dan kan de app Sparen door Besparen helpen. Download de gratis mobiele app. Dan heeft u alle mogelijkheden en hulp op het gebied van geld en besparen altijd bij de hand. U vindt de app op Google Play of in de App Store.

Geldkrant

Kunt u wel wat slimme tips en adviezen gebruiken bij het grip krijgen en houden op uw geld? Wilt u bijvoorbeeld uw administratie op orde brengen? Heeft u minder inkomen, maar zijn uw vaste lasten en uitgaven nog even hoog? Of heeft u grotere geldproblemen of schulden? In de Geldkrant leest u meer over het voorkomen en oplossen van geldproblemen.

In de Geldkrant vindt u informatie over regelingen en een overzicht waar u terecht kunt voor hulp bij geldzorgen of voor uw administratie. Er staan in de krant ook handige tips om te besparen. Komt u er zelf niet uit? Wij helpen u daar graag bij. Hoe eerder u erbij bent, hoe makkelijker we problemen kunnen oplossen. U leest in de Geldkrant waar u ondersteuning kunt vragen. 

Download de Geldkrant

Download de Geldkrant voor jongeren

Week van het Geld

Dit jaar is de week van het geld van 28 maart t/m 2 april 2022. Wil jij leren om slim om te gaan met je geld en handige budget tips? Kom dan naar een van de activiteiten die wij organiseren tijdens de week van het geld. In deze week willen we volwassenen, jongeren en kinderen bewust maken van geld, inkomen en schulden.

  • 28 maart: budget tips - vrouwen - Hart van Meerdervoort
  • 29 maart: schulden escape game - jongeren - Hart van Meerdervoort
  • 29 maart: Rabobank - omgaan met je bankpas - jongeren - gemeentehuis
  • 30 maart: financieel veilig - ouderen - bibliotheek Walburg
  • 31 maart: omgaan met geld - kinderen - Kubiek
  • 31 maart: schulden escape game - jongeren - ‘t Klankbord
  • 31 maart: regelen met 18 jaar - jongeren - Mikado
  • 2 april: speurtocht The Money Race - kinderen - gemeentehuis

Download het volledige programma met informatie hier