Week van de opvoeding

Van 7 tot en met 13 oktober is de jaarlijkse Week van de Opvoeding. In deze week gaat het over om ontmoeting en uitwisselen van kennis over opvoeden. Dit gebeurt met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Zwijndrecht organiseert in die week activiteiten.

Kom ook naar de ouderavond of het online webinar!

theateravondOuderavond: GOOD, BETTER, BEST!!
Stress en prestatiedruk bij jongeren

Donderdag 10 oktober van 19.30 – 21.15 uur
Locatie: Loket Zwijndrechtse Waard, Laurensvliet 2-R in Zwijndrecht

Steeds meer jongeren ervaren druk om te moeten presteren. En dat begint soms al op de lagere school. Op de middelbare school krijgen pubers te maken met oneindige keuzes en ‘the fear of missing out’ neemt alleen maar toe. Meestal met nadelige gevolgen voor degene die prestatiedruk ervaart. Denk aan stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en een burn-out. Onder studenten begint deze prestatiedruk zelfs een dringend probleem te worden.

Tijdens de ouderavond/bijeenkomst Good, better, best! nemen Wilma Paulij en drie acteurs van Helder Theater het publiek mee in de problemen van prestatiedruk bij jongeren. Wat zijn de oorzaken, gevolgen maar vooral ook de oplossingen?
Zijn of lijken onze kinderen steeds gevoeliger voor stress en overbelasting? Hoe werken de hersenen eigenlijk en hoe reageert het lichaam in stressvolle situaties? Ervaren kinderen op dezelfde manier prestatiedruk als volwassenen? Wat vinden ze er eigenlijk zelf van?

Aanmelden

Alle ouders/verzorgers zijn van harte welkom op donderdag 10 oktober op Loket Zwijndrechtse Waard. De avond start om 19.00 uur met een inloop. De ouderavond is van 19.30 – 21.15 uur.
We willen graag weten hoeveel mensen we kunnen verwachten. Aanmelden kan door een mail te sturen naar weekvandeopvoeding@zwijndrecht.nl. Vermeld daarbij je naam en met hoeveel personen je komt. 

Tischa 2023Webinar Tischa Neve: Tieners en sociale druk & groepsdruk

Woensdag 9 oktober van 20.00-21.00 uur
Online webinar

De puberteit is een roerige tijd. Kinderen maken zoveel veranderen door: zichzelf leren kennen, zich staande houden, een plek vinden tussen leeftijdsgenoten én omgaan met alle verwachtingen van ouders, anderen en social media. Er wordt steeds meer druk op jongeren gelegd en dat valt niet altijd mee. Deze online webinar richt zich op kinderen in de leeftijd vanaf ongeveer 10 jaar.

In dit webinar helpt Tischa ouders onder andere met deze vragen:
• Hoe zorg jij er als ouder voor dat je de sociale druk voor je kind niet te hoog maakt?
• School, studie en social media staan in het teken van presteren en voldoen aan het ideale plaatje. Hoe begeleid je je kind hierbij?
• Wat maakt dat tieners zo gevoelig zijn voor groepsdruk en hoe help je jouw kind hierbij?

Aanmelden kan via onderstaande link:

Aanmelden voor deze online webinar kan via onderstaande button.

Aanmeldingen online webinar 

Heb je nu (opvoed)vragen of hulp nodig?

Vivera Sociaal Wijkteam

Het Vivera Sociaal Wijkteam  is er voor alle inwoners van Zwijndrecht van 0 tot 100+ jaar.  Je kunt bij het wijkteam terecht met allerlei vragen. Denk hierbij aan vragen over opvoeden en opgroeien, jeugd, gezondheid, wonen, zorg en welzijn maar bijvoorbeeld ook geldzaken/zorgen, eenzaamheid of op het gebied van relaties. Mail naar info@stzwijndrecht.nl of bel naar 078 770 81 81.

Jeugdgezondheidszorg - Jong JGZ

Jeugdgezondheidszorg (Jong JGZ) is er voor alle kinderen en jongeren van 0-18 jaar en hun ouders/verzorgers. Heb je vragen over voeding, verzorging of opvoeding? Jong JGZ denkt graag met je mee. Mail naar jgz-zwijndrecht@jongjgz.nl of bel naar 088 566 45 49.

Je kunt bijvoorbeeld met vragen terecht over:

  • een ontwikkelingsstoornis
  • tips voor in de opvoeding
  • vermoedens van ADHD 
  • relatieproblemen en hulp hierbij 
  • veel ruzie thuis, hoe kunnen we zorgen voor meer rust in huis?

Andere vragen

Heb je andere vragen of wil je meer informatie over de Week van de Opvoeding? Stuur dan een mail naar weekvandeopvoeding@zwijndrecht.nl