Zwerfafval

Niet iedereen gooit zijn afval netjes in de afvalbak. Zwerfafval op straat ziet er niet alleen rommelig uit. Het is ook slecht voor de dieren en het milieu. Op deze pagina leest u wat de gemeente doet en wat u zelf kunt doen.

Gooi uw afval in de afvalbak

Ook in Zwijndrecht geldt: afval moet in de afvalbak. Daarom zorgen wij ervoor dat er genoeg prullenbakken op straat staan en dat deze op tijd worden geleegd. Als dat niet gebeurt of als volle afvalzakken naast de container worden gezet en worden open gemaakt door meeuwen of ratten, ontstaat er zwerfafval. Het duurt lang voor dit afval uit het milieu verdwijnt. Bij een sigarettenpeuk 2 tot 12 jaar. Bij kauwgom zelfs 20 jaar. 

Wat u nog meer kunt doen

  • Maak een melding via Fixi
    Overlast van zwerfafval kunt u bij ons melden via Fixi. Ziet u veel zwerfafval op een bepaalde plek? Of komt u een overvolle of kapotte afvalbak tegen? Maak dan een melding via Fixi.
  • Word ZAPper
    Veel inwoners zetten zich vrijwillig in om de gemeente schoon te houden door zwerfafval op te ruimen. Dit zijn onze ZwerfAfvalPakkers (ZAPpers). Ook u kunt zich aanmelden om ZAPper te worden.

Hoe kan ik me aanmelden als ZAPper?

We zijn erg blij met de vrijwilligers die zwerfafval opruimen in de gemeente. Wilt u zich ook aanmelden en een steentje bijdragen aan een schoner Zwijndrecht? Vul dan het digitale formulier in op www.wijkenzwijndrecht.nl/zap. Als u ZAPper bent dan krijgt u een ZAP-pakket en meer informatie. In het pakket zitten speciale afvalzakken voor zwerfafval en een zwerfafval-prikker die u van ons mag lenen zo lang u ZAPper bent.

Ga naar het aanmeldformulier

Boete

De handhavers en (wijk)agenten controleren of iedereen zich aan de afspraken houdt. Zien zij dat iemand zich niet aan de regels houdt en bijvoorbeeld afval op straat gooit? Dan kan deze persoon een boete krijgen.

Zwijndrecht Schoon meisje met knijper

Tips voor horecaondernemers tegen zwerfafval

Een rommelig, vies terras of entree schrikt klanten af. Daarom hebben we 10 tips voor u op rijtje gezet waardoor u een opgeruimd terras behoudt. En ook hoe u uw medewerkers kunt stimuleren om het ‘buitengebied’ (het 25 meter gebied) rond uw zaak schoon te maken en houden. Met deze handige tips wordt zwerfafval geen probleem voor uw horeca onderneming.

1. Zet een afvalbak op je terras
Veel fastfood en afhaalrestaurants die hun maaltijden verpakken in plastic bakjes, papieren zakjes of tassen doen het al: ze zetten een afvalbak op hun terras. Het is een goed idee om een afvalbak op het terras van uw café, restaurant of hotel te plaatsen. Kies wel voor een plek die goed zichtbaar, maar niet storend, is voor uw gasten.

2. Plaats een last-minute afvalbak
Voor klanten die uw terras af lopen en zich net buiten het gebied van uw restaurant of café bevinden is het handig om een last-minute afvalbak te plaatsen. Zo hebben uw klanten altijd de kans, meegenomen rommel, alsnog weg te gooien. Een goede plek voor een last-minute afvalbak is buiten een straal van minimaal 200 meter van uw restaurantterrein.

3. Plaats een tafelafvalbak
Wat doe je met gebruikte suikerzakjes, opengetrokken melkcups of gebruikte servetten? Stimuleer uw klanten om ze zelf op te ruimen door een klein prullenbakje op uw terrastafels te plaatsen. Bij veel hotels doen ze dit op ontbijttafels. Dus waarom niet buiten?

4. Wees het afval voor
Voorkomen is beter dan genezen. Denk van tevoren na wat bepaalde verpakkingen of gebruiksartikelen als plastic bakjes en servetten aan rommel opleveren. Is uw terras goed afgeschermd? Of kunnen er papieren servetten wegwaaien? Hoe minder wegwerpartikelen u gebruikt, hoe minder kans op rondzwerven.

5. Verminder wegwerpartikelen
Vind creatieve oplossingen om zwerfafval voor te zijn. Doe je plastic lepeltjes bij de koffie of herbruikbare RVS lepeltjes? Verkoop je losse theezakjes, of is een thee-ei een goed alternatief? U kunt uw maaltijden buiten ook op porselein met echt bestek serveren. Dat oogt sfeervoller en levert uiteindelijk ook een besparing op.​​​​

6. Zorg voor een plasticvrij terras
Plasticvrij Terras is een beweging waar alle horecazaken met een terras zich bij aan kunnen sluiten. Ondernemers kunnen meedoen door al het single-use plastic van het terras te weren en dit kenbaar te maken. Dit kan door de zelfverklaring te downloaden, ondertekenen en deze zichtbaar op te hangen in de zaak. Zo weten consumenten die een plasticvrij hapje of drankje willen u te vinden!

7. Stap over naar meer hergebruik in plaats van wegwerp
In 2022 wordt de Europese richtlijn voor wegwerpplastics verder doorgevoerd in het Nederlandse beleid. Hergebruik is in veel gevallen een stuk duurzamer dan wegwerp en recycling. Zo zetten we sneller stappen richting een meer circulaire economie met een lager grondstoffenverbruik en minder (zwerf)afval. Wilt u meer informatie over wat de invoering van de SUP-richtlijn betekent voor bedrijven en verpakkingen? Neem dan een kijkje op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Op de website van het KIDV vind je ook een Beslisboom Single Use Plastics. Hiermee kun je voor verschillende verpakkingstypes beoordelen of deze onder de Single Use Plastics richtlijn vallen en of de verpakking voldoet aan de voorschriften uit de richtlijn. Er zijn beslisbomen voor bestek, drankverpakkingen en drankflessen, drinkbekers, houders van voedingsmiddelen, rietjes en zakjes of wikkels.

8. Train uw medewerkers
Naast het stimuleren van uw gasten om op te ruimen, is het erg belangrijk dat u uw medewerkers traint om alert te zijn op opgeruimde tafels. Zodra een gast vertrekt, moet zijn tafel worden afgeruimd. Rondzwervend afval spotten moet een tweede natuur zijn. Geef een aantal medewerkers speciale opruimtaken. Vraag ze een paar keer per dag het restaurantterrein schoon te maken, liefst in herkenbare bedrijfskleding. Zo laat u zien dat u duurzaam bezig bent. En, zien schoonmaken, doet schoonmaken. Dus het heeft ook een positief effect op uw klanten.

9. Zie zwerfafvalhaarden
Niet alle afval hoeft bij uw horeca gelegenheid vandaan te komen. Kijk eens goed om u heen en inventariseer wat mogelijke andere zwerfafvalhaarden zijn. Overleg met naburige zaken over maatregelen die jullie samen kunnen nemen. Maak waar mogelijk afspraken.

10. Stimuleer goed gedrag
Het schoon houden van uw zaak en omgeving is niet alleen de taak van de gastheer of gastvrouw. Uw gasten mogen best op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Verpak opruimmogelijkheden zoals tafelafvalbakjes en andere wegwerpgelegenheden, bijvoorbeeld een schaaltje voor kippenbotjes of mosselschelpen, als extra service. En, hang een postertje in het toilet of de uitgang waar je klanten mee bedankt voor het schoon achterlaten van uw gelegenheid. Kijk ook eens in de webshop van NL Schoon voor posters en schoonpakketten.