Huishoudelijk afval

Het huishoudelijk afval binnen Zwijndrecht wordt opgehaald door HVC. HVC haalt het huisvuil gescheiden op.

Afval scheiden

We scheiden groenten, fruit, tuinafval en etensresten (gfte), glas, oud papier en karton (opk), plastic verpakkingsafval, blik, drankenkartons (pmd), klein chemisch afval, textiel, olieresten en grofvuil.

Gfte

Uw gfte-afval hoort in de groene minicontainer. Het restafval doet u in de grijze minicontainer of in de ondergrondse verzamelcontainer. Voor de meeste woningen geldt dat de minicontainer bij de woning hoort en 2 keer per maand wordt geleegd.

Glas

Glas kunt u in de glasbak doen.

Textiel

Textiel (zoals kleding, dekens, gordijnen, etc.) kunt u kwijt in de kledingcontainer. Deze staan door de hele gemeente, met name bij winkelcentra. Klein chemisch afval, waaronder olieresten, kunt u naar de Milieustraat Noordpolder brengen.

Oud papier en karton

Oud papier en karton kunt u verzamelen in de minicontainer met blauwe deksel. Deze containers worden maandelijks huis-aan-huis geleegd.

Plastic, metaal/blik en drankkartons (pmd)

Plastic, metaal/blik en drankkartons (pmd) kunt u weggooien in de speciale container met oranje deksel, die de meeste (laagbouw)woningen hebben. Deze container wordt om de week geleegd.

Afvalwijzer: wat hoort waar?

Het is niet altijd direct duidelijk in welke bak het afval mag. De afvalwijzer helpt je bij het scheiden van je afval. Twijfel je bijvoorbeeld over waar je lege medicijnstrips weggooit? Check het in de afvalwijzer!

Afvalwijzer

Grof afval

Grof afval kunt u op vertoon van uw afvalpas gratis afgeven bij Milieustraat Noordpolder aan de Crezeepolderweg in Hendrik-Ido-Ambacht. Grof (huishoudelijk) afval is het afval dat te groot of te zwaar is voor in de restafvalbak of -zak en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Check voor meer informatie de pagina over grof afval.

Klein chemisch afval

Schadelijke stoffen brengt u naar de Milieustraat of kunt u inleveren bij winkels zoals bouwmarkten, supermarkten en drogisterijen. Restanten van medicijnen of gebruikte injectienaalden kunt u inleveren bij apothekers. Hieronder vindt u een overzicht van schadelijke stoffen:

Accuzuur, aceton, afbijtmiddel, afvalolie, ammonia, batterijen, benzine, bestrijdingsmiddelen, caustic soda, chloorbleekmiddelen, correctievloeistof (niet gehard), fixeer, fotochemicaliën, gootsteenontstopper, inktresten, isolatieschuim, kwikhoudende stoffen, lijmresten en kitten, logen, loodwikkels van wijnflessen, medicijnen.

Minicontainer of afvalpas

Een nieuwe container vraagt u aan via de e-mail of het gratis telefoonnummer 0800 0700, de klantentelefoon van HVC. Hier kunt u ook aangeven of u een kleine of grotere container wilt.

Pas voor de ondergrondse container

U krijgt gratis een pas voor de ondergrondse container als u een nieuwe woning heeft of als de vorige bewoner de pas niet heeft achtergelaten. U kunt de pas via HVC groep aanvragen. U stuurt bij uw aanvraag (binnen drie maanden na de datum van inschrijving) een kopie koop- of huurcontract mee (alleen voorblad met persoonsgegevens).

Pas kapot of beschadigd

U koopt voor € 5,00 een nieuwe pas via de website van HVC. U stort dit bedrag op IBAN NL24INGB 0676 017 711, HVC Dordrecht. U vermeldt daarbij uw adres, huisnummer en postcode. HVC stuurt daarna de pas naar u op.

Minicontainer kwijt

Op de website Verloren of gevonden maakt u een melding en ontvangt u een zaaknummer. U neemt contact op met HVC via e-mailadres klantenservice@hvcgroep.nl of telefoonnummer 0800 0700. HVC maakt dan met u een afspraak voor het bezorgen van een nieuwe minicontainer.

Afvalkalender

Wilt u weten wanneer bij u in de buurt de container wordt geleegd? Bekijk hier de digitale afvalkalender van HVC. Of installeer de HVC afval-app op uw smartphone. Vul uw postcode en huisnummer in en u weet welke container wanneer bij u geleegd wordt. Wilt u de afvalwijzer liever op papier? Neem dan contact op met HVC, t. 0800 - 0700.

Afvalstoffenheffing

Ieder huishouden betaalt afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing is een vergoeding voor de kosten van het ophalen en verwerken van huisvuil. Zwijndrecht kent een tarief voor één- en meerpersoonshuishoudens. Meer hierover leest u op onze pagina over belastingen.

Heeft u vragen?

Meer informatie leest u op de website van HVC . U kunt ook een e-mail sturen of u belt met HVC via het gratis telefoonnummer 0800 0700.