Rijbewijs

Een rijbewijs is een document waarmee een bestuurder van een motorvoertuig kan aantonen dat hij of zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden om een motorvoertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen.
U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.
Een rijbewijs is in principe na 5 werkdagen klaar. Een spoedaanvraag is uiterlijk binnen 2 werkdagen klaar (als het voor 14:00 uur is aangevraagd).

Voorwaarden

  • Vraag uw rijbewijs aan in de gemeente waar u bent ingeschreven. Als u geslaagd bent voor uw examen kunt u de volgende werkdag uw rijbewijs aanvragen.
  • Vraag uw rijbewijs persoonlijk aan.
  • Haal uw rijbewijs persoonlijk op. Dit kan in principe na 5 werkdagen.
  • Bij een spoedaanvraag is uw rijbewijs de eerstvolgende werkdag klaar (als het voor 14.00 uur is aangevraagd). Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Afspraak maken

Maak hiervoor online een afspraak of bel 14 078.

Afspraak maken

Kosten

Een nieuw rijbewijs aanvragen of vernieuwen kost € 40,65. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. U betaalt de kosten direct bij uw aanvraag.
 

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Bijzonderheden

  • Wanneer u zich medisch moet laten keuren dan heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Let op: bent u beroepschauffeur of 75 jaar of ouder dan stuurt u de gezondheidsverklaring eerst op naar het CBR, waarna u van het CBR een standaard keuringsverslag ontvangt dat door een arts moet worden ingevuld. Klik hier of vraag deze aan bij de gemeentewinkel."
  • Meer informatie over de begeleiderspas kunt u krijgen op de website van het RDW.

Aanvraag

Gemeente Zwijndrecht, Gemeentewinkel, 14 078, gemeente@zwijndrecht.nl

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs: paspoort of identiteitskaart
  • Uw huidige rijbewijs (wanneer u die heeft)
  • Een nieuwe pasfoto, die voldoet aan de eisen
  • Bent u 75 jaar of ouder of heeft u de categorie C, D, CE of DE op uw rijbewijs, dan heeft u een gezondheidsverklaring nodig.

Begeleid autorijden vanaf 17 jaar

Wanneer u 16,5 jaar bent kunt u starten met het volgen van rijlessen. Vanaf uw 17e mag u het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot uw 18e mag u rijden onder begeleiding van een coach. Lees hier meer informatie.

Rijbewijs verloren?

Indien u uw rijbewijs verloren bent dan moet u een verklaring van vermissing afleggen. Maak hier een afspraak om een vervangend rijbewijs aan te vragen.