Bezoek aan AZC Delft

Een delegatie van de gemeenteraad Zwijndrecht en wethouder Robert Kreukniet brachten op 28 maart samen een bezoek aan het Asielzoekerscentrum (AZC) in Delft. Het was een waardevolle ervaring.

Tijdens het bezoek waren er jongens tussen de 15 en 17 jaar die bezig waren met verschillende activiteiten waarmee kennis gemaakt kon worden. De meeste spraken al een paar woorden Nederlands, terwijl ze  pas sinds december  in Nederland zijn. Elke dag volgen de jongens Nederlandse taalles.  De voertaal op het AZC is Nederlands en waar mogelijk wordt Nederlands gesproken. Er was een jongen die door de liedjes van André Hazes te oefenen zo zijn  Nederlandse taalkennis verbetert.

Er wordt gesport en gevoetbald en er is een recreatieruimte.  En wat opviel was hoe belangrijk het is voor deze jongeren om praktische vaardigheden zoals fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer te leren. Ze krijgen de kans om zelfstandig te worden en zich thuis te voelen in onze samenleving. Door de cultuurles die zij krijgen wordt het integreren in de Nederlandse samenleving gestimuleerd. Het was hartverwarmend om te zien hoe deze jongens zich inzetten voor hun toekomst, ondanks de uitdagingen die ze tegenkomen. 

Binnen het AZC kunnen deze jongens solliciteren naar een kleine bijbaan, om zo te leren hoe het is om te solliciteren in Nederland. De vaardigheden die hierbij komen kijken worden zo in de praktijk geoefend. De jongens maken hun eigen kamer schoon. Twee keer per dag is er een ''in huis registratie''. De begeleiding in het AZC streeft zo naar een ritme en routine voor deze jongens. De begeleiding van het COA in het AZC bestaat uit 20 personen die 24/7 aanwezig zijn.