Opvang Oekraïners

Oekraïne is in oorlog. Miljoenen mensen moeten vluchten. Op deze pagina vindt u praktische informatie over opvang vluchtelingen, wat u kunt betekenen en een overzicht aan hulporganisaties waar u met uw vraag en aanbod terecht kunt.

Inloopmomenten Sociale Dienst Drechtsteden en UWV Kickstart in gemeentehuis Zwijndrecht 

De gemeente Zwijndrecht wil vluchtelingen uit Oekraïne helpen met het aanvragen van een financiële ondersteuning en het vinden van werk in Nederland. Daarom is er 1 keer in de 2 weken op woensdag een inloopmoment van de Sociale Dienst Drechtsteden (voor financiële ondersteuning) en het UWV Kickstart (voor werk).

Sociale Dienst Drechtsteden

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen bij de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) een aanvraag doen voor financiële ondersteuning. De SDD is op de volgende tijdstippen aanwezig in het gemeentehuis in Zwijndrecht om aanvragen te behandelen:

  • woensdag 24 augustus 13.00 – 16.00 uur

Meer informatie over financiële ondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne, leest u op de website van de Sociale Dienst.

UWV (Kickstart)

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen werken in Nederland. Daarbij kunnen ze hulp krijgen van het UWV (Kickstart). Medewerkers van het UWV zijn op de volgende tijdstippen aanwezig in het gemeentehuis in Zwijndrecht om Oekraïense vluchtelingen te koppelen aan een werkgever:

  • woensdag 24 augustus 12.00 – 14.00 uur

Praktische informatie en veelgestelde vragen

De oorlogssituatie in Oekraïne heeft zijn weerslag op de rest van de wereld, zo ook op Nederland en dus onze regio. De situatie heeft gevolgen voor de samenleving en roept dan ook veel vragen op. Er komen veel vragen binnen over mogelijke hulpverlening, opvang (in eigen huis) en andere zaken. Alle vragen worden zo goed als mogelijk beantwoord op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Direct naar Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid
 

Opvanglocaties

Ook in Zwijndrecht en Heerjansdam worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Op dit moment worden vluchtelingen opgevangen op verschillende plekken in Zwijndrecht en Heerjansdam, waaronder kerkgebouw Nehemia en een riviercruiseschip aan de Schokhaven.

Bekijk het overzicht van alle vragen en antwoorden over opvang van vluchtelingen in Zwijndrecht. 
 

Registreren vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraine worden geregistreerd in het Basisregister Personen (BRP) van de gemeente. Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de BRP op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. De gemeente hoeft geen verblijfsrechtelijke toets te doen. Zij hebben rechtmatig verblijf op grond van de vrije verblijfstermijn van 180 dagen.

Bij inschrijving moeten alle in te schrijven personen aanwezig zijn en moeten alle beschikbare documenten (denk aan paspoort/identiteitsbewijzen) meegenomen worden. Wordt men ingeschreven op een adres waar al iemand ingeschreven staat, dan moet de hoofdbewoner ook aanwezig zijn om daar schriftelijk toestemming voor te geven.

Heeft u vluchtelingen in huis die nog niet zijn geregistreerd bij de gemeente? Maak dan een afspraak  via onze website of bel naar 14 078.

Meer informatie over registeren van vluchtelingen

 

Ik wil helpen. Wat kan ik doen?

Wat er gebeurt in Oekraïne is verschrikkelijk. Wat kunt u doen om de Oekraïense bevolking te helpen? Of kunt u de Oekraïense mensen hier steunen?
 

Lokale inzamelingsacties door ZorgMies

Op de Lindtsedijk 14 in Zwijndrecht kunt u terecht met spullen die mensen in Oekraïne nu zo hard nodig hebben. Elke woensdag van 9:00 tot 15:00 uur staat er iemand klaar om uw spullen in ontvangst te nemen. 

Welke spullen zijn hard nodig?

  • Hygiëneproducten, zoals maandverband, deodorant, tandpasta, tandenborstels, zeep, shampoo, lenzenvloeistof, haarborstels, handdoeken, toiletpapier, luiers en babydoekjes
  • Spullen om warm te blijven, zoals slaapzakken, dekens, schoenen, sokken, nieuw ondergoed, kruiken (geen overige kleding, kleding kunt u wel brengen bij Kledingbank Zwijndrechtse Waard)
  • Voedsel, zoals poedermelk voor baby’s, flesjes water*, soepen (in blik), eten in blik, koffie, thee, pasta, rijst. Ook voor de dieren voer (blikjes of brokjes)
  • EHBO-artikelen: Pleisters, pijnstillers, brandwonden gel, desinfectie gel en medicatie
  • Overig: batterijen, lucifers en aanstekers*

*deze spullen zijn nog extra hard nodig.

Kunt u één of meerdere van de bovenstaande spullen missen? Kom dan langs! ZorgMies zorgt ervoor dat de spullen op de juiste plek terecht komen.

Meer informatie 

Ga voor meer informatie over deze inzamelingsactie naar de Facebook-pagina Zwijndrecht helpt Oekraïne.

Direct naar Facebook-pagina Zwijndecht helpt Oekraine 
 

Zwijndrecht voor elkaar

Op Zwijndrecht voor Elkaar kunt u terecht voor hulpvragen, maar ook voor het aanbod rondom hulp voor Oekraïne en praktische tips die écht helpen.

Direct naar Zwijndrecht voor Elkaar

Zwijndrechtvoorelkaar behoort tot de NLvoorelkaar familie en wordt in Zwijndrecht uitgevoerd door Diverz. Wat Diverz precies doet, ziet u ook in ondertaande video:

 

Steun Oekraïense vluchtelingen

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Kijk op Vluchtelingenwerk Nederland wat u kunt doen, bij welke organisatie u terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Direct naar Vluchtelingenwerk Nederland

 

Giro 555

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Doneer geld voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Samen in actie voor Oekraïne!

Direct doneren