Opvang Oekraïense vluchtelingen

Oekraïne is in oorlog. Miljoenen mensen moeten vluchten. Op deze pagina vindt u informatie en veel gestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Zwijndrecht.

Direct naar veelgestelde vragen

220305_Vlag_oekraine_LR_9

Het Kubusgebouw aan de IJsselmeer 30 bij Walburg wordt nieuwe opvanglocatie 

Het Kubusgebouw aan de IJsselmeer 30 bij Walburg wordt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen die nu op de boot verblijven. In totaal worden er 180 vluchtelingen opgevangen op deze locatie.

Wethouder Robert Kreukniet (Ruimtelijke Ontwikkeling): "In Zwijndrecht en Heerjansdam bieden wij sinds maart 2022 Oekraïense vluchtelingen op verschillende locaties een opvangplek aan. De situatie in Oekraïne is nog steeds hartverscheurend. Dit betekent dat opvangplekken nodig blijven en daarin willen wij als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen."

Werkzaamheden

In de week van maandag 22 april 2024 is de aannemer gestart met sloopwerkzaamheden van het pand aan de IJsselmeer 30. De sloop is begonnen binnen in het gebouw, daarna wordt de gevel aan de buitenkant gesloopt. Dit duurt ongeveer 4 weken. Na deze periode begint de verbouwing. De aannemer start met de nieuwe buitengevel en gaat daarna verder met de aanpassingen in het pand. De verwachting is dat de verbouwing eind oktober 2024 klaar is.

Wat kunt u verwachten?

Het bouwterrein wordt tot en met augustus 2024 afgezet met hekken. Dit is nodig om de werkzaamheden veilig uit te voeren. Dit betekent dat de parkeerplaatsen aan de achterkant van het gebouw ook worden afgezet. Tot die tijd kunt u uw auto daar niet parkeren. De parkeerplaatsen aan de kant van de IJsselmeer worden op een paar momenten afgezet voor bouwverkeer. 

Op de kaart hieronder ziet u het bouwterrein en de parkeerplekken aan de IJsselmeer. De rode lijnen geven de grenzen van het hekwerk aan.

Bouwterrein opvanglocatie IJsselmeer 30

Wilt u op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de verbouwing, inrichting en de start van de opvang? Dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Vragen en antwoorden

Bekijk de veelgestelde vragen voor een snel antwoord op uw vraag. Heeft u een andere vraag of liever persoonlijk contact? Dat kan. Neem hiervoor contact op met projectleider Linda Peltzer door te mailen of bellen naar 06 – 40 73 94 12.