Lucht en houtstoken

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk. U kunt daar aan meehelpen door het voorkomen van overlast bij een vuurtje stoken of het aansteken van de houtkachel. Heeft u thuis een houtkachel of open haard? Bekijk dan via het uitklapmenu hieronder onze tips voor bij het stoken van hout!

Tips voor gezond houtstoken!

Gebruik alleen droog hout

Vochtig hout brandt slecht en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Gebruik eventueel een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is. Koopt u hout? Kies voor haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

Houd het bij schoon, onbewerkt hout

Het is verleidelijk: even het oude hout in de kachel, maar bij verbranding van geverfd of geïmpregneerd hout komen zware metalen vrij. Dit geldt ook voor (spaan)plaat en laminaatvloeren, omdat daar lijm in zit. Daarnaast geeft papier en karton stoken veel rook en vliegas.

Leg het meest brandbare materiaal bovenop (op z'n Zwitsers)

Leg de kleine houtjes juist bóven op het vuur en steek het vuur van bovenaf aan. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Het hout plaatst u kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Check wel altijd de instructie van de kachel of haard. Soms geldt voor uw kachel of haard iets anders.

Sla soms een dagje over

Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen en heeft u rondom het huis veel luchtvervuiling en sneller rook- en geurhinder. Op de Stookwijzer en via het (niet)stookalert ziet u wanneer uw vuur beter uit kan blijven.

Laat de schoorsteen vegen

Doe dat minstens één keer per jaar goed. Dit is ook een stuk veiliger: u heeft dan minder kans op een schoorsteenbrand.

Zet de luchttoevoer helemaal open

Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Het hout kan dan beter verbranden waardoor u minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide). Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te ‘smoren’; het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.

Zorg voor ventilatie

Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan lucht aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.

Herken goed vuur

Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.

Stookwijzer.nu

Kijk ook altijd even op Stookwijzer.nu voordat u gaat stoken. Daar kunt u realtime zien of de (weers)omstandigheden goed genoeg zijn om te stoken: www.stookwijzer.nu.
Stook niet bij een stookalert! 

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en luchtkwaliteit

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid zet zich ook in voor een gezonde lucht in Zwijndrecht en Heerjansdam. Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Tips voor bij het stoken van hout