Opkoopbescherming

We willen inwoners die op zoek zijn naar een koopwoning meer kans geven op een betaalbare woning. Daarom maken we in Zwijndrecht gebruik van de opkoopbescherming.

Wat houdt opkoopbescherming in?

Woningen met een WOZ-waarde tot en met de NHG-grens mogen in de eerste vier jaar na verkoop niet worden verhuurd. 

Waarom is opkoopbescherming nodig?

Beleggers kunnen vaak hogere prijzen bieden voor woningen dan particulieren kunnen betalen. Dat zorgt niet alleen voor hogere verkooprijzen, maar beleggers verhuren de woningen ook tegen een hoge marktprijs. Dat maakt dit soort woningen voor een steeds kleinere groep betaalbaar. Het invoeren van de opkoopbescherming helpt hier een einde aan te maken.

Verhuurdersvergunning bij uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen op de opkoopbescherming. In zulke uitzonderingsgevallen is het nodig om een verhuurdersvergunning aan te vragen. In de huisvestingsverordening kunt u de voorwaarden lezen.

Verhuurdersvergunning aanvragen

De belangrijkste uitzonderingen zijn:

  1. Een eigenaar mag een woning wel verhuren aan familieleden uit eerste graad (bijvoorbeeld ouders of kinderen) of tweede graad (bijvoorbeeld broers, zussen, kleinkinderen, opa's en oma's).
  2. Woonruimtes die onderdeel zijn van een winkel, kantoor of bedrijf.
  3. Tijdelijke verhuur is toegestaan. Maar dan moet de eigenaar zelf eerst minstens een jaar in de woning hebben gewoond. De tijdelijke verhuur mag dan niet langer duren dan 12 maanden.
  4. Andere uitzonderingen zijn er voor woningbouwcorporaties en zorginstellingen.

Afspraak raadsprogramma

Het invoeren van de opkoopbescherming is afgesproken in het raadsprogramma Krachtig Zwijndrecht 2.0. Zo wil de gemeenteraad starters en jongeren meer kansen bieden bij hun eerste stappen op de woningmarkt.