Voetgangersbruggen Balkengat en Oostkeetshaven

De gemeente gaat twee voetgangersbruggen aan het Maaspad vervangen. Het gaat om de Oostkeetshavenbrug en de Balkengatbrug. De nieuwe bruggen worden gemaakt van staal en gaan daarom tot wel 100 jaar mee. Ook gaan ze dankzij hun witte kleur mooi op in de omgeving. De historische omgeving komt hierdoor nog beter tot zijn recht. De werkzaamheden vinden plaats tussen april en juli 2024.

Wat gaat er gebeuren?

Haastnoot Bruggen gaat de werkzaamheden voor de gemeente uitvoeren. Het werk begint half april met het verwijderen van de bruggen, de fundering en de palen. Daarna worden de nieuwe palen, andere onderdelen van de bruggen en als laatst de leuningen geplaatst.

Het ontwerp

Een architect heeft de bruggen ontworpen. De nieuwe bruggen worden smaller en vlakker dan de bruggen van nu. Ze worden gemaakt van wit metaal. Het idee hierachter is dat de bruggen zo opgaan in het landschap. En een verlengstuk worden van het wandelpad. De historische omgeving komt hierdoor nog beter tot zijn recht. Over de rijke historie van de plek kan je meer lezen op de informatieborden die bij de bruggen worden geplaatst.

In de leuning van de Oostkeetshavenbrug worden zoutvaatjes verwerkt. Deze staan symbool voor de grote zoutindustrie, waarvan 350 jaar lang sprake is geweest in de Zwijndrechtse Waard. De Oostkeetshaven is speciaal voor de aan- en afvoer van zout gegraven. In het midden van de 18e eeuw waren er in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht 61 zoutketen te vinden. De eerste zoutkeet in Zwijndrecht stond op de plek waar nu de watertoren staat.

Duurzaamheid

De gemeente vindt het belangrijk dat materialen en producten opnieuw worden gebruikt. Dit noemen we circulariteit. De bruggen van nu worden dan ook duurzaam afgebroken. Meer dan 84% van het hout van de Oostkeetshavenbrug en de Balkengatbrug wordt hergebruikt voor bruggen op andere plekken in het land. De rest wordt gebruikt voor andere projecten. Een deel gaat naar de tweedehands houtmarkt.

Ook voor de materialen die niet opnieuw gebruikt kunnen worden is aandacht. Het materiaal dat overblijft, het restmateriaal, wordt gerecycled of omgezet in energie. Uiteindelijk blijft er slechts 4,4% aan afval over.

Heb je vragen?

Meer informatie over de werkzaamheden vind je op de website van Haasnoot Bruggen. Je vindt op deze website ook de contactgegevens van de omgevingsmanager.

 Bekijk de website van Haasnoot Bruggen