Digitaal opkopers loket

Als ondernemer wil je erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die je inkoopt, niet gestolen zijn. Een opkopersregister help je daarbij.

Handel je in tweedehands goederen zoals tweedehands auto’s, (brom)fietsen, elektronica, (edel)metalen, uurwerken, kunstvoorwerpen en sieraden, dan ben je verplicht een opkopersregister bij te houden en zich bij de gemeente te melden als handelaar. Dat doet u via het Digitaal Opkopers Loket  (DOL).

Digitaal Opkopers Loket

Via het Digitaal Opkopers Loket kan je je eenvoudig melden als handelaar. Je maakt een account aan en vul je gegevens in. Hiervan ontvangen gemeente en politie een melding.  Het Digitaal Opkopers Loket is gekoppeld aan het Digitaal Opkopers Register (DOR). Hierdoor hoef je je zich slechts eenmaal te registreren.

Digitaal Opkopers Register

Je meldt de goederen die je koopt aan in het Digitaal Opkopersregister (DOR). Het aanmelden van goederen is al wettelijk verplicht. Het DOR heeft een verbinding met de lijst van gestolen goederen. Zo ben je als ondernemer beter beschermd tegen heling. Ook help je met de aansluiting op het DOR diefstal beter te bestrijden. Door je registratie wordt de afzetmarkt voor gestolen goederen verstoord en de pakkans van dieven vergroot.

Opkopers zijn in het wetboek van Strafrecht verplicht om alle aangekochte goederen te registreren. In Zwijndrecht moet je dit te doen in het Digitaal Opkopers Register. Hierin hou je bij wat je in- en verkoopt. In het DOR voert je consequent in:

  • welk goed het betreft;
  • wanneer dit goed is gekocht;
  • van wie het goed is ingekocht of ingenomen;
  • voor welk bedrag het goed is ingekocht en
  • op welke datum het goed is doorverkocht.
Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Je bent als ondernemer beter beschermd tegen heling dankzij de verbinding met het register van gestolen goederen. Daarnaast help je diefstal beter te bestrijden door de afzetmarkt voor gestolen goederen te verstoren en de pakkans van dieven en helers te vergroten. Op deze wijze zijn al vele woninginbraken opgelost.

Controleer serienummers

Om te voorkomen dat je een gestolen goed koopt is het aan te raden dat voor de aankoop het serienummer controleert. Controleren of een goed gestolen is controleer je op www.stopheling.nl.

Registercontroles

Het niet juist bijhouden van het register is strafbaar. Ook het willens en wetens doorverkopen van gestolen goederen is strafbaar (heling). Politie en team handhaving voeren registercontroles uit. In de Beleidsregels Handhaving  helingbestrijding gemeente Zwijndrecht lees je waarom het DOR verplicht is gesteld. Ook lees je wat de gevolgen zijn als je de wet niet naleeft. De politie voert samen met de gemeente controles uit op het aanmelden (in DOR). Je kunt te maken krijgen met een tijdelijke winkelsluiting als je de wet overtreedt.

 

Aanwijzingsbesluit Digitaal Opkopers Register

Wilt u het aanwijzinsbesluit voor het Digitaal Opkopers Register van de gemeente Zwijndrecht lezen? Dat kan. Bekijk het Digitaal Opkopers Register.