Rampen en risico's

Binnen de gemeente Zwijndrecht zijn er verschillende veiligheidsrisico’s. Bijvoorbeeld risico’s op of bij het spoor, op rangeerterrein Kijfhoek, op het water of de weg en bij bedrijven. De gemeente neemt zoveel mogelijk maatregelingen om die risico's te verkleinen en mogelijke rampen te voorkomen.

Dat doen we samen met bijvoorbeeld de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de Provincie Zuid-Holland. We doen er samen alles aan om te voorkomen dat dit niet gebeurt, maar er blijven altijd risico’s bestaan. 

Waarschuwen bij een ramp

Wanneer dat nodig is, waarschuwt de Veiligheidsregio u voor een ramp of de dreiging van een ramp. Hiervoor gebruikt de Veiligheidsregio de rampensirenes.

Wat moet u doen als de sirene gaat

  • Ga direct naar binnen.
  • Doe ramen en deuren dicht.
  • Doe ook alle ventilatiekanalen en -roosters dicht.
  • Daarna zet u de televisie, radio of computer aan om op de hoogte te blijven.

Let op! Dit hoeft u niet te doen op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Dan test de Veiligheidsregio of de sirenes nog werken. Meer informatie leest u op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Op de hoogte blijven van een ramp/calamiteit

De Veiligheidsregio informeert u over rampen en calamiteiten via radio, televisie, website of SMS-alarmering (NL-alert). Daarnaast is Radio Rijnmond (93,4 FM) aangewezen als calamiteitenenzender. 

Risico’s

De Provincie Zuid-Holland heeft samen met gemeenten de risicokaart gemaalt. Op deze kaart ziet u een overzicht waar rampen in de gemeente kunnen ontstaan.

Vragen of meer informatie

Voor meer informatie kijkt u op de landelijke website Crisis.nl. Bij een ramp op het spoor kijkt u op de regionale website Wat doe je.