Terugblik oriëntatieavond 13 mei 2025
Tijdens de oriëntatieavond van dinsdagavond 13 mei kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Hieronder lees je meer over hoe de vergadering ging.
Terugblik oriëntatie van 13 mei over de financiële situatie
Op dinsdag 13 mei 2025 spraken raads(commissie)leden tijdens een oriëntatieavond over de financiële situatie van Zwijndrecht. De raad kreeg uitleg over de landelijke ontwikkelingen, de gevolgen daarvan voor Zwijndrecht en de keuzes die gemaakt moeten worden. Deze avond hielp de raad om zich goed voor te bereiden op het besluit over de kadernota op 15 juli 2025.
Wat is een kadernota?
De kadernota is een belangrijk document. Hierin staat welke plannen de gemeente het komende jaar wil uitvoeren, en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is. De kadernota is de basis voor de begroting, die de raad in november vaststelt.
Wat speelt er?
Zwijndrecht wil vasthouden aan de ambities uit het raadsprogramma Krachtig Zwijndrecht 2.0, zoals het bouwen van woningen, zorgen voor veiligheid en investeren in hulp aan inwoners. Tegelijk moet de gemeente bezuinigen. Er is een tekort van 10 miljoen euro per jaar. Door besluiten van het Rijk valt het tekort voor 2026 iets lager uit, namelijk 3,7 miljoen.
Ook werd stilgestaan bij de lobby richting Den Haag. Dat betekent dat Zwijndrecht vraagt, samen met andere gemeente, om een eerlijkere verdeling van het geld vanuit het Rijk. Dat heeft al deels effect gehad: het kabinet geeft aan dat de verdeling niet overal eerlijk uitpakt en kijkt naar oplossingen.
Wat vind jij?
De gemeenteraad bespreekt de kadernota op dinsdag 15 juli. Wat vind jij belangrijk voor Zwijndrecht? Jouw mening is waardevol en helpt de gemeenteraad om weloverwogen keuzes te maken. Je kunt jouw mening delen met de raad tijdens de ideeënmarkt van 22 mei en tijdens de vergadering over de kadernota op 15 juli. Kijk hier voor meer informatie of neem contact op door een mail te sturen naar de griffie.
Terugblik Experttafel van 13 mei over sociale woningvoorraad
Tijdens de thema-avond van de gemeenteraad Zwijndrecht stond de sociale woningvoorraad centraal. Inwoners, raads(commissie)leden en het college gingen in gesprek met elkaar en met woningcorporaties over twee onderwerpen: de fysieke kant (zoals verduurzaming en woningvoorraad) en de sociale kant (zoals leefbaarheid en voorzieningen in kwetsbare buurten).
Wat is er besproken?
Woningcorporaties Trivire, Woonkracht10 en Woningbouwvereniging Heerjansdam gaven uitleg over lopende projecten, plannen tot 2030 en de uitdagingen waar zij voor staan. Denk aan het verbeteren van woningen naar minimaal energielabel B, de overstap naar aardgasvrije oplossingen zoals het warmtenet en het vervangen van verouderde woningen. Ook werd besproken hoe een betere leefomgeving, met meer voorzieningen en een gezondere buitenruimte, kan bijdragen aan de veerkracht van buurten.
Er werden veel vragen gesteld aan de experts. Zowel door raads(commissie)leden als door inwoners. Ook dilemma's, zoals hoge kosten voor de investeringen en de rol van de gemeente bij het warmtenet, kwamen aan bod.
Nieuwsgierig geworden?
Wil je weten welke vragen zijn gesteld en hoe de avond precies verliep? Kijk de experttafel dan hier terug.