Afval scheiden

Welke afvalresten moet je allemaal scheiden en wat mag waar?

Er zijn verschillende soorten afvalresten. Denk aan: gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel.

Hulp nodig bij afval scheiden? Gebruik de afvalwijzer.

Gft en etensresten

Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etensresten. Denk aan klokhuizen, aardappelschillen, kippenbotjes, maar ook etensresten die overblijven na een maaltijd. Net als tuinafval mag dit in de gft-bak. Toch zien we vaak dat gft- en etensresten in de restafvalbak belanden. Hier valt nog veel winst te behalen. Gft en etensresten zijn namelijk hele belangrijke grondstoffen. Zij vormen de basis voor groen gas en compost. Dat kunnen we dus goed gebruiken!

Plastic, blik en drinkpakken

In ons restafval zit nog ongeveer 20% plastic, blik en drinkpakken. Twijfel je soms of iets in de plasticbak mag? Daar is een handig ezelsbruggetje voor. Stel jezelf 3 vragen: is het een verpakking, is het leeg en komt het uit de keuken of badkamer? 3x ja? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken.

Papier en karton

Wij zijn goed in het scheiden van papier en karton. Toch gooien we af en toe nog papier bij het restafval. Denk aan de kassabonnetjes of krabbels op een notitieblaadje. Dat hoeft dus niet. Droog en schoon papier of karton kan gewoon in de kartonbak. Vuil papier, zoals zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval. 

Textiel

Jaarlijks leveren we 5 kilo textiel netjes gescheiden in. Toch gooien we ook nog ongeveer 9 kilo textiel bij het restafval. Denk eens aan al die sokken en boxershorts met gaten of witte shirts met zweetvlekken. Waar heb je die in gegooid? Ook kapot en versleten textiel mag in de textielbak, als het maar schoon en droog is.

Tips en tricks
  • Twijfelt u over een product? Check de afvalwijzer in de HVC app
  • Stop uw gft en etensresten in een zakje dat afbreekbaar is en voorkom stankoverlast en overlast van beestjes
  • Zet een klein afvalbakje op het aanrecht of in een keukenkastje voor schillen en etensresten
  • Is jouw plasticbak of –zak snel vol? Vouw of druk lege drinkpakken en flesje plat en vouw de dop er weer op.
  • Maak in huis ergens een vaste plek voor al jouw oude en kapotte textiel. Dan kun je textiel opsparen en hoef je niet voor elke kapotte sok naar de textielbak.
  • Zet een doos of krat op een centrale plek in huis en verzamel al het oud papier en karton. Zo maak je afval scheiden nog makkelijker.
Afvalwijzer: wat hoort waar?

Het is niet altijd meteen duidelijk in welke bak uw afval mag. De afvalwijzer helpt u bij het scheiden van afval. Twijfelt u bijvoorbeeld u lege medicijnstrips weggooit? Check het in de afvalwijzer!