Week van de opvoeding

Van 2 tot en met 8 oktober 2023 is het de Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema net als vorig jaar 'Samen delen, samen weten' omdat je met elkaar meer weet dan alleen. Kleine problemen of hulpvragen zijn vaak snel op te lossen door deze uit te wisselen met een ander. We hebben rondom deze week een aantal gratis activiteiten die ondersteuning kunnen bieden bij de opvoeding.

Programma Week van de Opvoeding

• Ouderavond: Ik ben geen kind meer!
• Webinar Tischa Neve: Kinderen & (pittige) emoties
• Workshop: De balans tussen de behoefte van je kind(eren) en je eigen behoeften
• Weerbaarheidstraining door Toppie
• Triple-P Oudercursus

Download hier de flyer

Week vd opvoeding foto ouderavondOuderavond: Ik ben geen kind meer!

Donderdag 5 oktober 19.30 – 21.15 uur
Voor ouders van pubers

Maak jij je wel eens zorgen over jouw puber? Alcohol, drugs, seks, vrienden, sociale media etc? Dan wil je vast: Meer weten over hoe jij je puber door de puberteit kunt loodsen en hoe het ook met pubers in het gezin heel gezellig kan zijn! Hoe ga jij met je puber om? Wat werkt er wel en wat echt niet!! Waarin hebben ze je nog wel nodig! (ja je hoort het goed ūüėä). Een luchtige en waarschijnlijk herkenbare ouderavond die ervoor zorgt dat je weer met goede moed terugkeert naar je puber! Jongerencoach Oscar Groenewout deelt al zijn geheimen over communiceren met jongeren. 

Op locatie Loket Zwijndrechtse Waard aan de Laurensvliet 2-R in Zwijndrecht.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar: weekvandeopvoeding@zwijndrecht.nl  

Tischa NeveWebinar Tischa Neve: Kinderen & (pittige) emoties

Donderdag 5 oktober 20.00 – 21.00 uur
Voor ouders van kinderen tot 12 jaar

Kinderen kunnen behoorlijk pittige emoties hebben en het kan een hele uitdaging zijn om hier op een goede en effectieve manier mee om te gaan. Als je niet oplet, dan maak je de emoties alleen maar groter. Zodra je een kind en zijn of haar emoties beter begrijpt, kun je echter veel doen om heftige emoties behapbaar te houden.

Tijdens het webinar komt o.a. aan bod: Wat zijn emoties, hoe werkt dat in je lijf en hoofd? Hoe voorkom je heftige emoties? Hoe kun jij als ouder onbedoeld emoties bij kinderen versterken en hoe kun je dat voorkomen? Hoe kunnen wij kinderen helpen om te gaan met hun (heftige) emoties? Natuurlijk is er tijdens het webinar ruimte voor vragen en het delen van ervaringen en tips. Bekijk hier de website van Tischa Neve.

Aanmelden kan via de aanmeldlink: https://groot-en-klein.webinargeek.com/kinderen-pittige-emoties-2?cst=gemeentezwijndrecht 

Nico coachingWorkshop: De balans tussen de behoefte van je kind(eren) en je eigen behoeften

Dinsdag 3 oktober 10.00 – 11.00 uur
Voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd

Hoe zorg ik goed voor mijn kind, zonder mijzelf te vergeten? Is die balans überhaupt te vinden? Wat kan ik doen om beter voor mezelf te zorgen zonder me daar schuldig over te voelen? Welke prioriteiten heb ik te stellen?

Op deze en nog veel meer (van jouw) vragen krijg je antwoord in deze interactieve workshop van Coaching door Nico voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Je gaat naar huis met nieuwe handvatten, heldere inzichten en concrete tips die je direct thuis kan gaan inzetten. Niet langer jezelf onderaan je to-do-lijst hebben staan en tegelijkertijd volop rekening kunnen houden met je kind(eren). Het kan echt!

Ontdekken hoe dan? De workshop zal plaatsvinden in de week van de opvoeding. Locatie wijkcentrum Hart van Meerdervoort, Perkstraat 57b.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: weekvandeopvoeding@zwijndrecht.nl  
Bekijk hier de website van Coaching met Nico.

WeerbaarheidsclinicWeerbaarheidstraining

Dinsdag 3 en woensdag 4 oktober 15.00 – 16.00 uur
Kinderen van groep 3 t/m 8

Toppie organiseert tijdens de sportinstuif op twee locaties weerbaarheidstrainingen. Tijdens deze weerbaarheidstrainingen leer je op een goede manier voor jezelf opkomen, je grenzen aan te geven en respectvol met de ander en de omgeving om te gaan. Aanmelden is niet nodig, kom langs en doe mee!

Dinsdag 3 Oktober van 15.00 – 16.00 uur in de Jeroen Boschlaan in Zwijndrecht (wijkactiviteit).
Woensdag 4 Oktober van 15.00 – 16.00 uur in de Kloosstraat in Zwijndrecht (wijkactiviteit).

triple p - afbeelding 3Triple-P Oudercursus

Vanaf 5 oktober
Voor ouders van kinderen tot 12 jaar

Op 5 oktober start er weer een nieuwe Triple P (Positief Pedagogisch Programma®) Oudercursus. Dit is een intensieve, wereldwijd erkende opvoedinterventie van acht weken voor ouders van kinderen tot 12 jaar, die een scala aan opvoedvaardigheden willen leren. Deze ouders zijn geïnteresseerd in het stimuleren van een positieve ontwikkeling van hun kind of maken zich zorgen over de gedragsproblemen van hun kind. Kijk ook eens op de website: www.positiefopvoeden.nl

De cursus is gratis en wordt aangeboden door het Vivera Sociaal Wijkteam. Aanmelden: Dit kan via ons servicebureau door te bellen naar 078 - 770 81 81 of door een e-mail te sturen naar info@stzwijndrecht.nl 

Heb je (opvoed)vragen of hulp nodig?

Het Vivera Sociaal Wijkteam is er voor alle inwoners van Zwijndrecht van 0 tot 100+ jaar. Je kunt bij het wijkteam terecht met allerlei vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Denk hierbij aan vragen over opvoeden en opgroeien, jeugd, gezondheid, wonen, zorg en welzijn maar bijvoorbeeld ook financiën, eenzaamheid of op het gebied van relaties. Mail naar info@stzwijndrecht.nl of bel naar 078 770 81 81.

www.viverasociaalwijkteam.nl

De jeugdgezondheidszorg is er voor alle kinderen en jeugdigen van 0-18 jaar en hun ouders/verzorgers. Heb je vragen over voeding, verzorging of opvoeding? Ze denken graag met je mee. Mail naar jgz-zwijndrecht@jongjgz.nl of bel naar 088 566 45 49.

www.jongjgz.nl

Voorbeeldvragen waarvoor je terecht kunt:

  • Kan het zo zijn dat mijn kind een ontwikkelingsstoornis heeft?
  • Ik ben op zoek naar tips voor in de opvoeding van mijn kind, wie kan mij helpen?
  • Er zijn vermoedens van ADHD en hoe gaan we hiermee om?
  • Wij hebben relatieproblemen, kan iemand ons hierin ondersteunen?
  • Wij hebben thuis veel ruzie, hoe kunnen we de rust in huis herstellen?

Overige vragen

Heb je vragen of wil je meer informatie over de week van de opvoeding stuur dan een mail naar weekvandeopvoeding@zwijndrecht.nl