Kiboe-hoeve

De Kiboe-hoeve is een begrip in Zwijndrecht. Wie is er niet als klein kind geweest of heeft de kinderboerderij met zijn of haar eigen (klein) kind bezocht. De gebouwen en voorzieningen van de in 1968 gebouwde Kiboe-hoeve zijn gedateerd en na jaren van intensief gebruik toe aan vernieuwing.

Bouwbord

Gesloten vanaf 22 februari

Op 22 februari sluit de Kiboe-hoeve officieel haar deuren om eind september weer open te gaan als compleet vernieuwde en duurzame parkboerderij. De dieren verhuizen tijdelijk naar zorgboerderij 'De nieuwe Beer' in Dordrecht en zijn dus tijdelijk niet te bezoeken. Vanaf maandag 6 maart zal de sloop van de boerderij starten en de voortgang van de werkzaamheden zullen online worden gedeeld. Zo blijft de Kiboe-hoeve online wel geopend voor betrokkenen en zullen er zullen er ook regelmatig foto's van de dieren geplaatst worden. De periode tussen 22 februari en 6 maart wordt gebruikt om de dieren te verhuizen, alles op te ruimen en gereed te maken voor de sloop.

 

Nieuw ontwerp

De Kiboe-hoeve wordt volledig vernieuwd. RoosRos Architecten heeft het definitieve ontwerp voor de nieuwe Kiboe-hoeve gemaakt. De Kiboe-hoeve blijft op de huidige locatie, maar in het nieuwe ontwerp worden hokken en weides anders verdeeld en zijn per saldo groter dan de bestaande verblijven. De bomen en de daarbij behorende slingerende paden komen ook in het nieuwe ontwerp terug en er worden bij diverse weides half verharde ontdekkingspaden toegevoegd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor dieren én bezoekers.

Centrale rol voor oranje puntdak

Duurzaamheid heeft een zeer belangrijke rol in het voorlopig ontwerp. De Kiboe-hoeve wordt voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Ook is de wens om zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken en waar mogelijk worden bestaande materialen hergebruikt. Het toepassen van bijvoorbeeld groene daken en waterdoorlatende bestrating versterken het groene karakter van de Kiboe-hoeve. Het oranje puntdak dat zich kenmerkt voor de Kiboe-hoeve speelt ook in het nieuwe ontwerp een centrale rol.

Parkboerderij Kiboe-hoeve

De bewoners van de nieuwe Kiboe-hoeve zijn voornamelijk Nederlandse boerderijdieren. Alhoewel dat herten geen Nederlandse boerderijdieren zijn, zullen ook zij terugkeren na de verbouwing. In de afgelopen decennia is gebleken dat de herten graag geziene bewoners zijn op de Kiboe-hoeve en daarom is ervoor gekozen om een extra hertenweide toe te voegen aan het ontwerp. Vanwege het groene karakter van de omgeving past de naam parkboerderij beter bij de Kiboe-hoeve en zal dus voortaan door het leven gaan als parkboerderij Kiboe-hoeve (i.p.v. kinderboerderij).

Plan verder ontwikkelen

De gemeenteraad heeft in november 2022 krediet dat nodig is om het plan uit te voeren beschikbaar gesteld. 

Vanwege het groene karakter  van de Kiboe-hoeve zal het voortaan door het leven gaan als parkboerderij Kiboe-hoeve  Het oranje puntdak speelt ook in het nieuwe ontwerp een centrale rol