Tegendraads: Nieuwe tentoonstelling in KunZt

'Tegendraads' is een expositie die van 14 april t/m 26 mei textielkunst laat zien in KunZt.
Er worden de eigenwijze borduurwerken van Tilleke Schwarz en het vernieuwende papierwerk van Annelies Morris tentoongesteld. Schwarz onthult een nieuwe dimensie van borduurkunst met haar levendige composities, terwijl Morris, door papier onder de naaimachine te bewerken, een spannende synergie creëert tussen textiel en papier. 'Tegendraads' verwijst naar de essentie van draad, de ziel van textiel.

Tegendraads

Tilleke Schwarz

Tilleke Schwarz is geboren in 1946 en woont dichtbij Delft met echtgenoot en een fraaie dikke kater. Borduren leerde ze van haar moeder en verder is ze opgeleid op de Kunstacademie in schilderen en tekenen ( de AKI in Enschede, tegenwoordig ARTEZ en de Vrije Academie in Den Haag).  Tilleke heeft met haar werk diverse internationale prijzen gewonnen.

Tilleke verzamelt plaatjes en teksten, die haar verbazen, verrassen of ontroeren en die gebruikt ze later in haar werk. Op deze manier ontstaat een subtiel commentaar op onze moderne maatschappij. Alles kan als  inspiratie dienen: de krant, internet en zelfs boodschappenbriefjes.  Anders dan de meeste kunstenaars plant ze haar werk niet vooraf. Al bordurende voegt ze plaatjes en teksten toe. Veel voorkomende elementen zijn katten, bloemen, traditionele merklapmotieven en kindertekeningen. Ze hoeft vrijwel niets te verzinnen: “De werkelijkheid is meestal vreemder dan hetgeen ze kan bedenken”. Haar gevoel voor humor is typerend voor haar joodse achtergrond: een mix van een lach en een traan.

Annelies Morris

Na een opleiding mode aan de Kunstacademie te Rotterdam werkt Annelies Morris al jaren als interieur-en fotostylist voor magazines en commerciële klanten. Op de achtergrond was wel steeds het gevoel aanwezig, van het autonoom willen creëren. Toen daar tijd voor kwam, is ze begonnen om met de naaimachine een “kledingcollectie” van behangpapier te maken.Uit haar grote voorraad behangpapier maakte ze korsetten en jurken. Op diverse locaties zijn de creaties geëxposeerd, van behangbeurzen en galeries tot Museon.

Vanuit het idee met papier te werken op de naaimachine is Annelies verder gegaan met experimenteren. Na voorheen heel kleurrijk te hebben gewerkt begon een periode, waarin ze in zwart/wit herinneringen “schetst” met de naaimachine. Haar werk bestaat uit fijne borduursels, collages van papier of een combinatie daarvan. Werk ontstaat tijdens het maken, door papier toe te voegen, weg te scheuren of diverse lagen aan te brengen.

Openingstijden KunZt

Woe-, do-, vrij- & zondag 13:30 - 16:30 uur

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van KunZt