Leon Anink geïnstalleerd als burgemeester van Zwijndrecht

Dinsdagavond 23 april 2024 is tijdens de buitengewone raadsvergadering Leon Anink (43) geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van de gemeente Zwijndrecht. In de overvolle raadzaal van het gemeentehuis legde Anink de eed af aan de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. Daarna droeg Chris Moorman, de vicevoorzitter van de gemeenteraad, de ambtsketen over aan Anink.

Burgemeester Anink_webTijdens de plechtigheid werd Anink toegesproken door Jaap Smit, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Fred Loos, voorzitter van de vertrouwenscommissie, Jacqueline van Dongen, locoburgemeester, en Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, namens de Burgemeesterskring Smart Delta Drechtsteden en Burgemeesterskring Zuidelijk Zuid-Holland.

Binnenvaart

In zijn toespraak sprak Anink zijn trots en dankbaarheid uit dat hij van en voor Zwijndrecht burgemeester mag zijn. Zwijndrecht ligt in de regio, waarin hij is geboren en getogen, werkt en leeft. Anink: "De mentaliteit van de inwoners en ondernemers is mij niet vreemd en dat voelt goed. Ik ben met de binnenvaart opgegroeid en Zwijndrecht geeft mij veel herkenning naar mijn jeugd. Daarnaast is het een gemeente, waar je als burgemeester ook echt een verschil kan en mag maken. Ondanks dat er een sterke sociale cohesie is onder de inwoners, mag deze soms ook onderhouden worden."

Samenwerking in de regio ziet Anink als een absolute voorwaarde voor Zwijndrecht: "Samen optrekken in de regio Zwijndrecht is een voorwaardelijke opgave om als gemeente toekomstbestendig te zijn voor alle opgaven, waar wij tegenwoordig voor staan."

Felicitaties

Na afloop was er een receptie in de publiekshal van de gemeentehuis, waar de aanwezigen de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht konden ontmoeten en feliciteren. Anink kijkt er naar uit om de inwoners, ondernemers en organisaties van Zwijndrecht en Heerjansdam te ontmoeten en de gemeente te leren kennen.

Anink was gemeentesecretaris in de gemeente Molenlanden. Daarvoor is hij lange tijd actief geweest voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Anink komt uit Capelle aan den IJssel, waar hij sinds 2018 in de gemeenteraad zat.