Horeca en 1,5 meter

Vanaf 1 juni 12.00 uur mogen de horecaterrassen weer open voor publiek. Op deze pagina leest u vooral wat dit voor u als lokale horecaondernemer kan betekenen. 

Ik mag weer open, maar hoe nu verder?

Op de website van De Veiligheidsregio vindt u nuttige informatie over de aangegeven versoepelingen van de laatste persconferentie. Daarnaast heeft de horecabond Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een landelijk protocol vastgesteld. Hierin staan de richtlijnen opgenomen om uw bedrijfsvoering onder de nieuwe beperkingen te kunnen hervatten. De Kamer van Koophandel heeft een praktische invulling gegeven aan alle regels van het protocol. Daarmee kunt u checken of u op de juiste weg zit.

Tijdelijk of uitbreiding terras

Om horecaondernemers te ondersteunen heeft de gemeente Zwijndrecht besloten een terrasuitbreiding in de horeca, onder randvoorwaarden, toe te staan. Dit geldt in de periode van 1 juni tot en met 31 oktober 2020. Ook horecagelegenheden die niet over een terras beschikken, krijgen de mogelijkheid om een terras te openen, mits zij voldoen aan de gestelde randvoorwaarden.

Randvoorwaarden

De tijdelijke of uitgebreide terrassen moeten voldoen aan de veiligheidsmaatregelen en de randvoorwaarden die door de gemeente zijn gesteld. Denk aan het vrijhouden van 3,5 meter wegbreedte van de rijbaan voor de hulpdiensten en 1,5 meter van het trottoirgebied voor voetgangers, wijze van uitgifte en afstemming met de buren. Ondernemers geven bij de gemeente aan op welke wijze zij de terrassen uitbreiden en zijn zelf verantwoordelijk voor hoe zij invulling geven aan de richtlijnen van het RIVM.

Terrasuitbreiding biedt meer perspectief

Wethouder Tycho Jansen (Economie): "We willen de horecaondernemers extra ruimte bieden door meer zitplaatsen te creëren in de openbare ruimte. Om maximaal van het zomerseizoen te profiteren hebben we als gemeente besloten dat de verruimde en tijdelijke terrassen tot en met 31 oktober 2020 mogen blijven staan. Natuurlijk onder voorwaarde dat de landelijke maatregelen dit toe blijven staan."

Basisregels

Dit zijn de belangrijke basisregels voor het openen van uw restaurant of café:

 • U mag (voorlopig) maximaal 30 gasten ontvangen in uw restaurant of café (exclusief personeel), houd rekening met terrasbezoekers die gebruik willen maken van de toiletten;
 • Bezoekers moeten vooraf reserveren;
 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve de mensen uit 1 huishouden);
 • Houd vooraf altijd een controlegesprek met bezoekers om in te schatten of er gezondheidsrisico’s zijn.
 • Denk ook aan de gezondheid van uw medewerkers en tref passende maatregelen.


Gedoogverklaring onder voorwaarden

Alvorens een gedoogverklaring kan worden afgegeven, dient u eerst u de volgende documenten aan te leveren en te laten beoordelen:

 • Plattegrondtekening inclusief:
  • maten van de verruimde terrasdelen
  • de afstanden in meters tussen de tafels/stoelen zichtbaar;
  • 1,8 meter trottoirgebied dat u vrij moet laten voor voetgangers;
  • 3,5 meter wegbreedte van de rijbaan wat u moet vrijlaten voor nood- en hulpdiensten. In bochten geldt een wegbreedte van minimaal 4,5 meter;
  • Uitgifte balie eventueel afgebeeld.
  • Korte beschrijving van de hygienemaatregelen zoals looproutes van en naar de toiletten en onderhoud van de toiletten.

De aanvraag stuurt u naar horeca@zwijndrecht.nl. We streven er naar u binnen een week uitsluitsel te geven mits de aanvraag compleet is ingediend.

Vragen

Heeft u vragen? Mail naar horeca@zwijndrecht.nl