De kracht van de binnenvaart

Zwijndrecht wordt wel de grootste binnenvaartgemeente van Nederland genoemd. De gemeente ziet dat de binnenvaart als werkgever veel prachtige kansen biedt en draagt daarom graag bij aan het promoten van de binnenvaart.

 

De kracht van de binnenvaart zit 'm in de mentaliteit. Hard werken, vrijheidsdenken, veerkracht en doorpakken. Het is een traditionele sector die ook vernieuwt. Er gebeurt ontzettend veel en er is dynamiek. Maar er is ook bescheidenheid, waardoor de wereld van de binnenvaart voor velen een onbekende wereld blijft. Dat gaat veranderen als het aan de Stichting European Inland Navigation Promotion (EINP) ligt. En de gemeente Zwijndrecht onderstreept dat volledig.

De gemeente Zwijndrecht is een echte binnenvaartgemeente. Zo’n 800 binnenvaartondernemers hebben daar hun thuisbasis en veel toonaangevende bedrijven zijn in Zwijndrecht langs de rivier en bij de havens gevestigd. Zwijndrecht wordt wel de grootste binnenvaartgemeente van Nederland genoemd. De gemeente ziet dat de binnenvaart als werkgever veel prachtige kansen biedt en draagt daarom graag bij aan het promoten van de binnenvaart.

Wethouder Tycho Jansen van Zwijndrecht over de sector: "We laten graag zien wat de binnenvaart in huis heeft, hoe groot de diversiteit binnen het vakgebied is en enthousiasmeren jongeren te kiezen voor een maritieme (gelieerde) opleiding. Voor een toekomstbestendige binnenvaart is actie nodig. De zichtbaarheid van de sector kan beter. Geef binnenvaartondernemers een podium om te laten zien wat voor bijzondere dingen ze doen. Hier ligt een gezamenlijke uitdaging voor de koepelorganisaties, ondernemers en gemeente. Samen werken aan de bekendheid en het imago van de binnenvaart."

Binnenvaart promoten essentieel voor toekomst
Binnenvaartondernemer Jeanine Brands van Branghetti Holding BV uit Zwijndrecht, weet als geen ander hoe belangrijk het is om de binnenvaart te promoten. Jaren geleden leerde zij haar man kennen en kwam ze terecht in de wereld van de binnenvaart. Ze ging varen en kreeg passie voor de varende bedrijfstak vol hardwerkende, loyale en veerkrachtige mensen. Naast het bedrijf zet Jeanine zich in voor het promoten van de sector om zo een positieve impuls te geven aan de instroom van personeel.

"De binnenvaart heeft heel veel moois te bieden en er zijn ontzettende goede en mooie banen. Alleen is de sector nog veel te beperkt zichtbaar én onbekend maakt onbemind. Dat heeft een negatief effect op de instroom van personeel. Het is dus essentieel om de binnenvaart te promoten bij jongeren, ouders en scholen. Om die reden is vorig jaar de stichting European Inland Navigation Promotion (EINP) - Wereld van de Binnenvaart opgericht. Deze stichting laat zien wat de binnenvaart inhoudt en welke mooie kansen er liggen. We ontwikkelen veel beeldmateriaal en laten via sociale media en onze website www.wereldvandebinnenvaart.nl zien wat we doen. En dat werkt! De stichting wordt steeds vaker door scholen, gemeenten en bedrijven benaderd. Er is een steeds grotere behoefte aan informatie over de binnenvaart en de carrièremogelijkheden voor jongeren en zij-instromers. Ook organiseren we dit jaar voor het eerst de "Dag van de Binnenvaart", aldus Brands.

Maritieme leergang in Zwijndrecht
Middelbare scholieren in Zwijndrecht kunnen komend schooljaar voor de eerste keer kiezen voor een opleiding gericht op de binnenvaart. Een mooie stap voor de hele regio én een mooi voorbeeld voor andere middelbare scholen in Nederland, volgens wethouder Jansen: "De gemeente Zwijndrecht investeert in een betere aansluiting van het onderwijs op de binnenvaart. Samen met BLN Schuttevaer en LOKET Zwijndrechtse Waard (VMBO school) hebben wij ons sterk gemaakt voor een maritieme leergang. Leerlingen kunnen vanaf dit jaar kiezen voor een samengesteld pakket aan keuzevakken dat gericht is op werken in de binnenvaartsector. Ze maken kennis met de binnenvaart en stromen voorbereid door naar een vakopleiding. Het mooie daarbij is dat er vanuit vanuit de binnenvaart een actieve bijdrage aan dat lessenpakket wordt geleverd.", aldus Jansen.