Praat met leveranciers om duurzamer te ondernemen

Westerman Infra B.V. een grond-, weg-, en waterbouwbedrijf uit Zwijndrecht heeft recent meegedaan aan een duurzaamheidsestafette om meer inzicht te krijgen en acties te ondernemen om het milieu te sparen.

Eigenaar Harold Westerman: “Ik hoor steeds vaker over CO2 en klimaatverandering; wat kan mijn bedrijf daarin betekenen?”

Broeikasgassen
In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de broeikasgassen in 2050 geminimaliseerd moeten worden. Zo kan de opwarming van de aarde bij maximaal 2 graden worden gestopt. Broeikasgassen komen vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kolen en olie. Daar is 100% duurzame energie voor nodig, ook voor verwarming en vervoer.

Machines zijn de grootste verbruikers

Om inzicht te krijgen in de invloed van Westerman Infra is er een CO2-footprint opgesteld met behulp van de Milieubarometer. Het kantoor is voorzien van zonnepanelen en een elektrische warmtepomp, daar is weinig te verbeteren. Het overgrote deel van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de diverse machines, zoals shovels en rupskranen op de diverse bouwprojecten. Dit materieel is echter meestal niet van Westerman Infra zelf. Daarop heeft Westerman dus geen directe invloed. Maar hij kan wél leveranciers enthousiasmeren om ook energie te besparen én duurzame energiebronnen te gebruiken. Dat kan door met hen in gesprek gaan over hun duurzaamheid. In deze gesprekken kan Westerman Infra vragen welke energiebesparingsmaatregelen zij gaan nemen. Een leverancier kan bijvoorbeeld van plan zijn de oude graafmachine te vervangen voor een energiezuinig model. Westerman Infra gaat onderzoeken hoe deze aanpak uitwerkt in zijn netwerk.

Een estafette met duurzame bedrijven

De gemeenten in de Drechtsteden organiseerden vorig jaar de duurzaamheidsestafette. Ondernemers ontvingen een duurzaamheidsscan van stichting Stimular en een op het bedrijf toegespitst rapport met tips om kosten en energie te sparen. Vervolgens gaven ze het estafettestokje aan elkaar door. Westerman Infra kreeg als laatste deelnemer het stokje van De Goede Vastgoedonderhoud uit Dordrecht.

Besparingstips?

Meer informatie over de milieubarometer? Kijk op www.milieubarometer.nl/aanbod. Meteen aan de slag met besparingstips? Raadpleeg dan de website www.DuurzaamMKB.nl.