Wat is er te doen?

Alles over de activiteiten in het buitengebied.

Wandelen en fietsen

In de samenwerking met omliggende gemeenten en provincie is er een recreatief wandelknooppuntennetwerk aangelegd, zie hiervoor http://www.heerlijkbuiten.nl/routes/wandelknooppunten/wandelroutenetwerk-ijsselmonde.

Ook is er een route-app gelanceerd met belevingsroutes voor wandelen en fietsen door Zwijndrecht en de omliggende gemeenten, zie hiervoor www.abellife.nl. Komende jaren werken we verder aan het versterken van het recreatieve routenetwerk op IJsselmonde.

Vleermuiswandeling

Fietsroute langs groene plekken in Zwijndrecht, Heerjansdam en Buitengebied

Een groene leefomgeving draagt bij aan een samenleving die gezond is en waar men prettig leven kan. De gemeente zet zich hiervoor in. Naar aanleiding van deelname aan de groenwedstrijd Entente Florale in 2015 is er een mooie groene fietsroute uitgezet. Leuk om een keer te doen!

Polder Hooge Nesse en Veerplaat (nabij hotel Ara)

De gemeente en het natuur en recreatieschap IJsselmonde werken samen aan de ontwikkeling en nieuwe inrichting van het recreatiegebied Hooge Nesse/Veerplaat. Het gebied is geliefd vanwege de mooie ligging langs de Oude Maas met scheepvaart en vanwege de recreatiemogelijkheden. Spelen, bewegen, duurzaamheid en educatie staan centraal in het gebied. Polder de Hooge Nesse is vrij toegankelijk voor publiek en er zijn diverse sportvoorzieningen aangelegd op de Veerplaat rondom het Hotel Ara.

  • Het 18-holes tellende frisbeeparcours is het vierde officiële wedstrijdparcours voor DiscGolf in Nederland. Voor meer uitleg over de frisbeesport zie http://www.frisbeesport.nl/cms/discgolf.
  • Er is een bootcamproute en beachvolleybalveld. Beide voorzieningen zijn vrij toegankelijk. Reserveren is ook mogelijk via e-mail: patricia@hattricksport.nl.
  • Bij de inrichting van het gebied is ook aan de kids gedacht. Een bijzonder attractiepunt is het speelbos. Dit is een van de speelpolders van het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde; http://www.speelpolders.nl/ .Klauteren, bouwen, bungelen en lekker vies worden, maakt spelen in de natuur tot een belevenis. Oude kleding aan en lekker ravotten dus!

Discgolf Speelbos

Polder Buitenland (Heerjansdam)

Het landgoed Buitenland (particulier project) is klaar en geopend voor publiek. Het andere deel van polder Buitenland krijgt een extensieve recreatieve inrichting. Extensief betekent dat er slechts in geringe mate wordt ingegrepen in de natuur. Het agrarische karakter van de polder wordt behouden. Aan de oostzijde is een speelpolder gesitueerd, deze is ontworpen door leerlingen van basisschool het RaJuBiBos uit Heerjansdam. Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde gaat de polder beheren.

Develbos (Munnikkensteeg / manege)

Het Develbos ligt langs de oude kreek De Devel, een oude afgedamde zijarm van de Oude Maas. De Devel is een aantal jaar terug in zijn oude staat hersteld, een deel was gedempt maar is opnieuw uitgegraven. Voor Zwijndrecht is het Develbos een uitloopgebied en een plek om te genieten van de rust.

De laatste fase van het Develbos is in september 2016 opgeleverd. Daarmee heeft Zwijndrecht er een mooi natuur- en recreatiegebied bij.

Het bos heeft een afwisselend karakter met een open plekken, wandelpaden (halfverhard en onverhard), ruiterpaden en een waterpartij. Door het bos loopt een beukenlaan. De belangrijkste boomsoorten die in het bos voorkomen zijn: eik, es, zoete kers, populier en wilg. Het Develbos en de directe omgeving van het bos heeft nu al een rijk vogelleven. De verwachting is dat als het bos meer volwassen wordt, er steeds meer ruimte komt voor bosvogels, zoals spechten en de uil.