Terugblik politieke markt 11 februari over vuurwerk oud en nieuw en vrachtwagenparkeren Lindtsedijk

Tijdens de politieke markt van 11 februari vond er onder meer een raadsbrede oriënterende discussie plaats over vuurwerk met oud en nieuw en een discussie over vrachtwagenparkeren op de Lindtsedijk. 

 

 

Gaat Zwijndrecht voor een totaal vuurwerkverbod?

 

Of Zwijndrecht op een totaalverbod van consumentenvuurwerk aankoerst, is ook na de carrouselvergadering van dinsdag 11 februari nog niet duidelijk. Als het aan de ChristenUnie/SGP, PvdA, D66 en SP ligt wel, en komt er een professionele vuurwerkshow voor in de plaats. De andere partijen spreken zich nog minder uit.

 

Vuurwerkshow

Burgemeester Hein van der Loo had de partijen uitgenodigd om hun meningen en standpunten te delen over de vuurwerkdiscussie: "De regering heeft er iets over gezegd, de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft er iets over gezegd. We hebben een discussie gehad over een gezamenlijke vuurwerkshow met Dordrecht en Papendrecht, waar we wel van konden genieten, maar we niet aan hebben meegedaan. Wat vinden wij er hier van in Zwijndrecht?"

 

Schade versus tradities

In Zwijndrecht werd afgelopen jaarwisseling voor ruim 40.000 euro schade aangericht door vuurwerk. Toch zaten de partijen allerminst op één lijn. Met tradities moet je voorzichtig omgaan. Die moet je niet zomaar laten verkwanselen door 'betuttelende politici', vindt VVD-raadslid Robert Kreukniet. "Je bent een rund als je met tradities stunt. Wanneer je een traditie kwijt bent, heb je die niet snel terug. En 95% van de mensen maken er met vuurwerk wel een mooi feest van. Gaan we die dan straffen?"

 

Handhaven

ABZ voelt wel wat voor een vuurwerkverbod, maar wil dan wel graag weten of dat überhaupt te handhaven is. Want waarom ga je iets verbieden als je het niet kunt handhaven? Volgens de uitgenodigde teamchef van de politie, Cees Geers, is 'even handhaven een mission impossible'. "Maar een totaalverbod maakt het voor ons wel makkelijker om op te treden, omdat zo'n verbod ook van invloed is op de verkoop in de dagen voor Oud en Nieuw."

Burgemeester Van der Loo deed de toezegging aan de raad om voor de zomervakantie met een voorstel te komen. 

 

Gemeenteraad eist oplossingen voor parkeerproblemen vrachtwagens aan Lindtsedijk

 

De gemeenteraad wil dat de gemeente komt met duidelijke oplossingen, die een einde maken aan de parkeerproblemen van vrachtwagens aan de Lindtsedijk en de Uilenkade. De chauffeurs parkeren en slapen al jarenlang 's nachts in hun vrachtwagens aan de dijk. Omdat er geen sanitaire voorzieningen voor de chauffeurs zijn, leidt dat tot schade en overlast voor de omgeving.

 

Overnachten chauffeurs

ABZ-raadslid Wilco Lubberink wil dat wethouder Jos Huizinga binnen drie weken laat weten wat hij nu daadwerkelijk gaat doen. Lubberink merkte in de carrouselvergadering van dinsdag 11 februari op dat andere gemeenten, zoals Rotterdam en Hendrik-Ido-Ambacht, succesvoller lijken in het aanpakken van soortgelijke problemen. Wethouder Huizinga onderkende dit: "Daardoor komen vrachtwagens naar Zwijndrecht, een waterbedeffect. Wij gaan hierover in gesprek met de gemeenten. Die gesprekken voeren we ook met Zwijndrechtse ondernemers. Dit probleem moeten we als regio oplossen. We mogen niet tolereren dat binnen- of buitenlandse chauffeurs in Zwijndrecht, in deze regio, op deze manier overnachten."

 

Parkeerverbod

De gemeente heeft verbodsborden aan de Lindtsedijk geplaatst, die duidelijk maken dat chauffeurs er niet mogen overnachten in hun voertuigen. Doordat er een feitcode ontbreekt, kan er echter niet gehandhaafd worden. Overtreders worden niet bekeurd. Volgens de wethouder is de meest effectieve oplossing een algeheel parkeerverbod van 21.00 uur tot 05.00 uur voor vrachtwagens, maar dat dupeert ook Zwijndrechtse ondernemers. Een mogelijke oplossing hiervoor is een ontheffing voor chauffeurs die aan Zwijndrecht verbonden zijn. Ook praat de gemeente met een bedrijf dat wil zorgen voor een voorziening waar chauffeurs tegen betaling kunnen parkeren en overnachten.