Terugblik 25 juni 2019: Raad over Kijfhoek

Gemeenteraad te spreken over uitkomsten onderzoek Crisislab naar rangeerterrein Kijfhoek,
Woordkeuze in het onderzoeksrapport valt niet goed bij de raad

De gemeenteraad sprak zich dinsdag 25 juni 2019 uit over het onderzoeksrapport van Crisislab. Het onafhankelijke onderzoeksbureau deed naar aanleiding van de incidenten in 2018 op rangeerterrein Kijfhoek een breed onderzoek naar de veiligheidssituatie en –cultuur op Kijfhoek. Crisislab concludeerde dat er met de veiligheidscultuur, de houding van de medewerkers op Kijfhoek, niks mis is, maar dat het veiligheidsmanagement op het rangeerterrein in de afgelopen jaren wel tekort schoot. ProRail en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat hebben aangegeven serieus aan de slag te gaan met de aanbevelingen.

De gemeenteraad is te spreken over de uitkomsten van het onderzoek, maar was minder gecharmeerd van de conclusie van het onderzoeksbureau dat 'de zorgen van de politiek over de externe veiligheid van Kijfhoek begrijpelijk maar onnodig zijn'. "Stuitend dan een onderzoeker opschrijft dat wij ons onnodig druk maken", trapte Fred Loos (ABZ) af. "Ik ben blij dat ProRail nu een veiligheidsmanager heeft. Wij worden pas sinds een jaar goed geïnformeerd. Daarvoor kregen we nooit informatie over Kijfhoek en ik weet waarover ik praat, want ik zit al sinds 2003 in de raad. De onderzoekers hebben zich alleen maar gespitst op wat er in 2018 is gebeurd, maar wij lopen al wat langer mee. Wel ben ik zeer blij dat er nu in veiligheid geïnvesteerd gaat worden."

Excuses

Loos stond niet alleen in zijn kritiek. Elbert Vissers (VVD): "Dergelijke teksten dat we ons geen zorgen hoeven maken, zijn voor mij onacceptabel. Ik verlang excuses van de onderzoekers."

Het stak een groot deel van de raadsleden dat inwoners voor het onderzoek op de markt bij winkelcentrum Walburg waren ondervraagd en niet in de directe nabijheid van Kijfhoek en omgeving. Loos (ABZ): "Een inwoner van Walburg denkt daar heel anders over dan een inwoner van Heerjansdam of Heer Oudelands Ambacht."

Brandweer

Ook deed de raad de oproep dat de bedrijfsbrandweer van Kijfhoek moet blijven. Als gevolg van de twee extra calamiteitenwegen die worden aangelegd, naast de twee buitenste wegen, komt er een onderzoek naar de samenwerking tussen de bedrijfsbrandweer en de brandweer van Zwijndrecht. Voor de twee wegen worden twee sporen opgeofferd. Verder schaft ProRail twee nieuwe blusvoertuigen aan. Loos (ABZ) nam een voorschot op een eventuele uitkomst van het onderzoek: "De bedrijfsbrandweer moet blijven. Daar hebben wij voor gevochten."

Burgemeester Hein van der Loo gaf aan dat een besparing nooit het uitganspunt mag zijn bij het onderzoeken van een samenwerking tussen de brandweer en de bedrijfsbrandweer: "Dat staat haaks op veiligheid." De burgemeester gaf aan dat het college was te spreken over het rapport, maar 'die opmerking in het rapport die de indruk geeft dat u maar rustig moet gaan slapen in Zwijndrecht, herkennen wij niet. Dat zijn ook letterlijk mijn woorden bij de staatssecretaris geweest'.