Praat met de raad, Reinier van Hartingsveldt (ChristenUnie-SGP): Een gezellig en veilig Oud en Nieuw!

Op 11 februari heeft de raad een oriënterend gesprek gevoerd over de toekomst van het afsteken van vuurwerk in Zwijndrecht. Wij hadden als ChristenUnie-SGP, samen met D66, PvdA, SP een motie klaarliggen om het afsteken van vuurwerk in Zwijndrecht te verbieden. Liesbeth van Utrecht zei in haar woordvoering dat de overheid al 30 jaar bezig is met waarschuwende campagnes, maar dat de laatste jaren de overlast niet meer te stuiten is.

Het zullen harde, maar vooral heldere maatregelen moeten zijn. Geen gedoogbeleid meer, maar een totale vuurwerkverbod. Een krappe meerderheid van de raad was helaas nog niet overtuigd en wil dat het college vooral het punt van handhaving gaat onderzoeken.

De ChristenUnie-SGP fractie is in elk geval voorstander van een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Dit omdat er afgelopen jaarwisseling een schade van € 40.000,- in Zwijndrecht is geweest, het oogziekenhuis in Rotterdam nog nooit zoveel patiënten heeft gehad, een flat afgebrand is en hulpdiensten hinder hebben ervaren van vuurwerk wat naar hen gegooid is. Het is nu het moment voor een omslag. De portefeuillehouder komt hier voor de zomervakantie op terug en zal een voorstel naar de raad doen.‚Äč

Reageren kan op Facebook gemeente Zwijndrecht of mail naar r.van.hartingsveldt@zwijndrecht.nl.