Praat met de raad, Jacob van der Duijn Schouten (ChristenUnie-SGP): Het water heeft Zwijndrecht veel gebracht, maar geeft ook overlast

In de vroege Middeleeuwen profiteerde Zwijndrecht tijdens het teruglopende water van een doorwaadbare plek* naar Dordrecht (tot 1450 hét economische hart van Holland). Na de watersnood van 1322 werd Zwijndrecht voorzien van dijken. Hierdoor konden de Zwijndrechtenaren zich naast de visserij ook gaan toeleggen op de landbouw en winning van zeezout. Dat resulteerde in één van grootste groenteveilingen in Nederland en ruim veertig zoutziederijen, waar m.b.v. heugels** boven het vuur zout werd gezuiverd. Turf gebruikte men als brandstof en de as bevatte zeezout en werd vervolgens als grondstof gebruikt.

 

De zoutziederijen en vele tuinderijen hebben plaatsgemaakt voor woningen en bedrijven. En juist dergelijke transities zorgen ervoor dat we de gevolgen van de extreme weersomstandigheden niet aankunnen. Veel inwoners zijn recent hard getroffen. De ChristenUnie-SGP wil dat hier een hogere prioriteit aan wordt gegeven, want ondanks extreme weersomstandigheden kan dit beter anno 2020. Juist in tijden van crisis (groot of klein, lokaal of internationaal) laten wij ons inspireren door Zwijndrechtenaren van weleer, blijven we oplettend en zetten we gezamenlijk de schouders eronder.

Reageren kan of Facebook gemeente Zwijndrecht en/of mail j.van.der.duijn.schouten@zwijndrecht.nl

 

*Teruglopend water noemde men ‘Swinnen’ en een oversteekplaats noemde men ‘Drecht’. Hier heeft Zwijndrecht haar naam aan te danken.

**Vuurijzers, die ook in het wapen van Zwijndrecht staan.