Jaarwisseling

Samen knallen, samen vuurwerk, illustraties van vuurwerk

Samen knallen

Oliebollen, champagne en vuurwerk horen bij onze jaarwisseling. Gezellig met familie en vrienden knallen we met vuurwerk het nieuwe jaar in en ruimen we de volgende dag alle restanten weer op. Zo maken we er met elkaar een mooi feest van!
 

Waar mag het (niet)?

In Zwijndrecht mag je op veel plekken vuurwerk knallen. Maar omdat er ook veel mensen en dieren bang zijn voor vuurwerk, zijn er ook vuurwerkvrije zones. Houd rekening met elkaar, dan maken we er samen een mooi feest van!

De vuurwerkvrije zones zijn:

  1. het terrein van het Albert Schweitzerziekenhuis
  2. het terrein van de woonzorgcentra Swinhove, De Lindonk, De Lichtkring, Nebo en seniorenflat IJsvogel
  3. het terrein van kinderboerderij De Kiboehoeve, dierenpension de Lindt en manege De Hoge Devel
  4. de winkelcentra Oudeland, Noord en De Passage
  5. alle (school)pleinen van basis- en voortgezet onderwijs en kinderdagverblijven
  6. het centrum van Heerjansdam. Dit is het terrein rondom de dorpskerk en betreft De Manning, de Kromme Nering tot en met het Dorpsplein en het terrein achter het woongebouw aan de Manning en het Horspad (woningen boven de Spar en het zorgcentrum).
Plattegronden

U kunt hier de plattegronden vinden: Albert Schweitzerziekenhuis (PDF, 1MB); Swinhove (PDF, 891kB), De Lindonk, (PDF, 849kB), De Lichtkring (PDF, 815kB),  Nebo (PDF, 870kB)  seniorenflat IJsvogel (PDF, 2,09 MB);
De Kiboehoeve (PDF, 796KB), dierenpension de Lindt (PDF, 772kB) en manege De Hoge Devel (PDF, 926kB); winkelcentrum Oudeland (PDF, 975kB), winkelcentrum Noord (PDF, 818kB) en winkelcentrum De Passage (PDF, 767kB), centrum Heerjansdam (PDF, 2,1 MB).

Wanneer mag het?

In Zwijndrecht en Heerjansdam mag u vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

Steekt u te vroeg vuurwerk af, dan bent ui in overtreding. Voor Jongeren onder de 18 jaar betekent dit dat zij zich moeten melden bij bureau Halt. Iedereen boven de 18 jaar krijgt een boete van €90,-. Op het afsteken van illegaal vuurwerk staat een hogere straf.

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Wist u dat het verboden is om het te kopen, af te steken en in uw bezit te hebben? De politie controleert extra op illegaal vuurwerk. De straffen en boetes voor illegaal vuurwerk zijn heel hoog. Kijk voor meer informatie over illegaal vuurwerk op vraaghetdepolitie.nl. Juist vanwege de risico's is het belangrijk om illegaal vuurwerk bij de politie te melden. Denk of weet u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit dan bij de politie op 0900-8844 of bel anoniem met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Voorkom gevaarlijke situaties

De meeste ongelukken gebeuren doordat mensen vuurwerk op een verkeerde manier afsteken of onjuiste hulpmiddelen gebruiken. Draag altijd een veiligheidsbril en volg deze stappen om gevaarlijke situaties te voorkomen:

  1. Gebruiksaanwijzing lezen
  2. Aansteeklont gebruiken
  3. Afstand houden
Maatregelen om overlast en schade tijdens jaarwisseling te voorkomen

Naast de vuurwerkvrije zones neemt de gemeente ook maatregelen om schade en vernieling door vuurwerk te voorkomen. Zo worden ruim 60 prullenbakken tijdelijk weggehaald of vergrendeld, gaan kleding/textiel containers op slot, worden klepjes van kwetsbare lichtmasten afgedicht en mandschommels op speelplekken verwijderd. In het nieuwe jaar draaien we de maatregelen direct terug.

Afvalcontainers
HVC leegt alle soorten containers nog vlak voor de feestdagen. De containers blijven toegankelijk voor iedereen die zijn afval kwijt wil. Met het extra legen van containers voorkomen we ook brandstichting en vernieling.

Extra verlichting
De openbare verlichting blijft tijdens oudejaarsnacht overal op volle sterkte branden. Ook blijven de lichten van alle schoolgebouwen en hoofdrioolgemalen aan.


Samen opruimen

We vieren samen feest, dus laten we ook samen opruimen! Als we samen opruimen voorkomen we dat er vuurwerkslachtoffers vallen op nieuwsjaarsdag. Meestal zijn dit kinderen die zogenaamde 'weigeraars' alsnog proberen aan te steken. Ruim daarom direct na het afsteken van het vuurwerk de resten op. Doet u dit liever de de volgende dag? Dan is het raadzaam om - als het niet regent- al uw vuurwerkrestanten met een emmer nat te maken. Hierdoor worden de weigeraard onklaar gemaakt.
 

Vuurwerkrestanten en kerstboom zijn geld waard

Net als voorgaande jaren kunt u uw vuurwerkrestanten en kerstboom inleveren bij verschillende inzamelpunten in Zwijndrecht. Elke vuilniszak (formaat KOMO) met vuurwerkafval levert € 1,- op, iedere boom € 0,50 cent.

Meer dan 15 zakken vuurwerkafval of kerstbomen worden opgehaald!

Grote partijen worden voor de deur opgehaald. Maak via de website een Fixi melding of bel 14 078 voor een afspraak. De afspraak wordt gemaakt op 3, 6, 7 of 8 januari tussen 7.30 en 16.00 uur. Vlak voordat de ophaaldienst komt, geven ze u een belletje.

Let op: Kerstbomen in netten worden niet aangenomen. Bewoners van H.I.Ambacht kunnen geen gebruik maken van deze actie.

Inleverpunten

Heeft u minder dan 15 zakken met vuurwerkafval of kerstbomen? Dan kunt u uw restanten/kerstbomen inleveren op vrijdag 3 januari 2020 en woensdag 8 januari 2020 tussen 12.00 uur en 16.00 uur:

•             gemeentehuis Raadhuisplein;

•             Burgemeester Jansenlaan hoek Laurensvliet (tegenover de kerk);

•             winkelcentrum Walburg (tussen sporthal en tankstation Avia);

•             winkelcentrum Oudeland;

•             Parkeerplaats Duivenvoorde;

•             winkelcentrum Kort Ambacht;

•             Staringstraat hoek Bilderdijkstraat (ter hoogte van de bushalte)

•             Heerjansdam, Manning (ter hoogte van het rioolgemaal).
 

Let op: Kerstbomen in netten worden niet aangenomen. Bewoners van H.I.Ambacht kunnen geen gebruik maken van deze actie.

Restanten van frituur- en bakolie

Rond de feestdagen gebruiken we meer frituur- en bakolie. Bijvoorbeeld om frites, oliebollen of appelflappen te bakken. Dit gebruikte frituurvet of olie kunt u weer terug gieten in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. Doe de afgesloten verpakking in een gele container bij u in de buurt of breng deze naar het afvalbrengstation. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg deze met keukenpapier weg en gooi dat papier in de vuilnisbak.