BuurtWhatsApp in Zwijndrecht

In 2016 is gestart met buurtwhatsappgroepen, om de veiligheid in buurten verder te vergroten. Het eerste initiatief was in Heer Oudelands Ambacht, waar nu al ruim 1000 bewoners op de app zijn aangesloten. Inmiddels zijn ook in de andere wijken en in Heerjansdam whatsappgroepen actief.

“Een buurtwhatsappgroep werkt net als een gewone whatsappgroep en is bedoeld voor bewoners, om elkaar te informeren over afwijkende situaties in - de naam zegt het al - de buurt”, zegt initiatiefnemer Jan van Rumph. Hij gebruikt de app alleen om samen met buurtgenoten én politie inbraken, diefstal en vernielingen te bestrijden.

Alle wijken met elkaar in verbinding
“Goede onderlinge communicatie met whatsappgroepen in de omgeving en met de politie is van groot belang." Van Rumph heeft in zijn wijk, Heer Oudelands Ambacht, een systeem opgezet dat inmiddels ook wordt toegepast in andere wijken. Hierdoor staan alle wijken met elkaar in verbinding. Iedere wijk werkt op dezelfde manier: "We geven zo nodig meldingen aan elkaar door, zoals kentekens van verdachte auto’s. Want, als een verdacht persoon zich verplaatst, is hij zo in de volgende wijk."

Waakzaam in eigen omgeving
"Samen waakzaam zijn in de eigen omgeving en verdachte situaties met elkaar delen is het doel van deze appgroep", zo vat Van Rumph het samen. "Hierdoor krijgen verdachte personen minder kans om hun slag te slaan. De politie is zeer enthousiast en nauw betrokken bij dit initiatief. Van Rumph is niet bang voor onzin berichten. "We hebben daar afspraken over gemaakt. Bewoners die zich hier niet aan houden spreken we aan."

Mooi burgerinitiatief
Burgemeester Dominic Schrijer is blij met de whatsappgroepen: "Het is een mooi burgerinitiatief. Een buurtwhatsappgroep is prima geschikt om elkaar op de hoogte te houden. De whatsappgroepen zijn een vaste waarde geworden in de gemeente. Samen met de politie is een goede werkwijze gevonden om de criminaliteit zo veel mogelijk te beperken. Dat doen we in goede samenwerking met onze inwoners. Die kunnen helpen door met elkaar alert te zijn."

Aanmelden?
Bent u geïnteresseerd in de buurtwhatsapp, dan kunt u zich aanmelden via:

Centrum                                 : buurtwhatsappcentrum@gmail.com

Heer Oudelands Ambacht       : trompetstraatzwijndrecht@gmail.com

Heerjansdam                          : buurtpreventie@mbda.nl

Kort Ambacht                          : bwa.kortambacht@gmail.com

Nederhoven                            : buurtwhatsappnederhoven@gmail.com

Noord                                      : buurtwhatsappnoord@gmail.com

Walburg                                  : buurtwhatsappwalburg@gmail.com

Vermeld in deze e-mail uw naam, adres, huisnummer en uw mobiele telefoonnummer.