Zwembad De Hoge Devel

Zwembad De Hoge Devel wordt vervangen door een nieuw zwembad. Dat heeft de gemeenteraad in augustus 2018 besloten. Hierbij heeft de raad zowel financiële kaders meegegeven als uitgangspunten voor het ontwerp.

Zo liet de raad weten het belangrijk te vinden om inwoners en gebruikers mee te laten denken over het ontwerp. Ook moet er aandacht zijn voor duurzaamheid. Dit leidde tot een uitgebreid participatietraject. Inwoners en bestuur, directie en personeel van het zwembad en van de Zwijndrechtse Zwem- en Poloclub de Devel gaven hun wensen aan voor het nieuwe zwembad. Ook is gekeken hoe het nieuwe zwembad zo goed mogelijk gebruikt kan worden voor verschillende doelen, variërend van zwemles en georganiseerde activiteiten tot recreatie zwemmen en sporten. 

Inloopavond

De inloopavond in het zwembad, die gepland stond voor maandag 6 april, is in verband met de corona-maatregelen uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Tijdens deze avond geven wethouders Tycho Jansen (Accommodaties) en Ronald de Meij (Sport) samen met medewerkers van de gemeente en externe deskundigen uitleg over de vervanging van het zwembad, welke voorzieningen er in het nieuwe bad komen en het proces rond de aanbesteding en de bouw. Ook kunnen belangstellenden hier aangeven naar welke soort glijbaan hun voorkeur uitgaat. Uit de eerder gehouden enquête onder gebruikers van het zwembad werd duidelijk dat zij graag een glijbaan willen.

Enquête

De resultaten van deze onderzoeken, enquêtes en interviews zijn verwerkt in verschillende scenario's. Het was aan de gemeenteraad om hieruit een keuze te maken. In juli 2019 koos de raad voor de variant die een zo goed mogelijk evenwicht biedt tussen de resultaten van het participatietraject (zoals gratis parkeren, ruime openingstijden, horeca, glijbaan en peuterbad) en een flexibel en optimaal in te zetten zwembad voor verschillende groepen. De wensen van het zwembadpersoneel en van de Zwem- en Poloclub De Devel zijn hier ook in verwerkt. Daarnaast verwacht de raad hiermee in te spelen op de veranderende vraag van de samenleving de komende jaren.

Hoe gaat het nieuwe zwembad eruit zien?

Het bestaande zwembad wordt vervangen door een binnenzwembad met daarin:

  • Wedstrijdbad (8 banen) met gedeeltelijk beweegbare bodem en een tribune
  • Instructiebad van 20 x 10 meter met geheel beweegbare bodem
  • Peuterbad van 50 vierkante meter
  • Glijbaan
  • Whirlpool
  • Horeca
  • Verenigingsruimte (75 vierkante meter) die verbonden wordt met de horeca
  • Bergingen, kleedruimten en ruimten voor personeel, kantoor en vergaderingen

In dit scenario was eerst ook een openlucht waterspeeltuin opgenomen maar de gemeenteraad besloot hier niet voor te kiezen omdat er een buiten speelbad in de Hooge Nesse is. De raad ziet liever een glijbaan en een whirlpool toegevoegd aan het nieuwe binnenbad omdat deze ook in de winter gebruikt kunnen worden.

Buitenzwembad

Het buitenzwembad wordt niet vervangen. De gemeenteraad heeft dit besloten omdat de kosten voor vervanging en exploitatie van het buitenbad ver boven het gestelde budget zouden uitkomen. Het wordt gesloopt om ruimte te maken voor het nieuwe binnenbad. Zo kan het bestaande binnenzwembad tijdens de bouw open blijven.
Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de vervanging van het zwembad in volle gang. Verwacht wordt dat de aanbesteding in de loop van dit jaar (2020) zal zijn zodat de bouw in 2021 kan beginnen. Tot die tijd blijft het buitenbad in gebruik. Omdat het nieuwe zwembad achter het bestaande binnenbad wordt gebouwd, kan dit tijdens de bouw open blijven. Dit wordt zodra de bouw klaar is gesloopt.

Zwemmen in het park

Bij het ontwerp van het nieuwe bad wordt er rekening mee gehouden dat het qua uitstraling past in het Develpark. Het is de bedoeling dat de groene en natuurlijke elementen uit het park terug te zien zijn in het zwembad. Wethouder Tycho Jansen (Sportaccommodaties): "De vervanging van het zwembad is nodig gezien de staat van het huidige bad. Het biedt direct de mogelijkheid het nieuwe bad mooi in te passen in het Develpark. We willen samenhang creëren tussen de bebouwde en onbebouwde omgeving door de natuurlijke omgeving van het park als het ware door te trekken in het zwembad. Het zou toch prachtig zijn wanneer je straks echt het gevoel hebt dat je in het park zwemt."   

Logo Zwembad de Hoge devel geplaatst op de muur met dolfijntjes