Zwembad De Hoge Devel

De aanbesteding voor de bouw van een nieuw zwembad in Zwijndrecht kan beginnen. De gemeenteraad heeft hiervoor groen licht gegeven wat betekent dat de inschrijving nu kan starten.

Voortraject

In het voortraject zijn 3 partijen geselecteerd die zich kunnen inschrijven voor het ontwerp en de bouw van het zwembad. Zij gaan deze zomer een allereerste ontwerp maken op basis van de financiële kaders en uitgangspunten die de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld. De gemeenteraad liet weten het belangrijk te vinden dat inwoners en gebruikers blijven meedenken over het ontwerp. Er is al een uitgebreid participatietraject geweest, waarvan de uitkomsten zijn meegenomen als uitgangspunten voor de aanbesteding. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzaamheidseisen en moet er in het ontwerp oog zijn voor groen en de natuurlijke omgeving van het Develpark, waar het nieuwe zwembad wordt ingepast. Het buitenbad wordt niet vervangen, omdat dit te kostbaar zou worden.

Doelgroepen

Het nieuwe zwembad richt zich voornamelijk op doelgroepen zoals leszwemmers, deelnemers aan georganiseerde activiteiten (aqua-sporten) en zwemverenigingen. Om het bad ook voor recreatieve zwemmers aantrekkelijk te maken krijgt het een glijbaan en whirlpool. 

Definitieve keuze

De inschrijvingen worden in oktober beoordeeld. Op basis van de meegegeven kaders wordt daarna een definitieve keuze gemaakt voor één van de drie ontwerpen. Bij de uitwerking van dat ontwerp tot een definitief ontwerp worden zowel de gemeenteraad als gebruikers betrokken. Parallel aan de aanbesteding voor het ontwerp van het nieuwe bad wordt ook een plan gemaakt voor de exploitatie van het bad.

Huidige zwembad

Het huidige binnenzwembad blijft open tijdens de bouw en wordt daarna gesloopt. Het nieuwe zwembad wordt deels over het huidige buitenzwembad gebouwd, dat daarvoor gesloopt wordt.

Oriëntatieavond

Tijdens een eerder gehouden digitale oriëntatieavond op woensdag 6 mei informeerden wethouders Tycho Jansen (Accommodaties) en Ronald de Meij (Sport) leden van de gemeenteraad over de stand van zaken rond de vervanging van het zwembad en het vervolgproces. In onderstaande videopresentatie bekijkt u een samenvatting van deze avond:

Enquête

De resultaten van deze onderzoeken, enquêtes en interviews zijn verwerkt in verschillende scenario's. Het was aan de gemeenteraad om hieruit een keuze te maken. In juli 2019 koos de raad voor de variant die een zo goed mogelijk evenwicht biedt tussen de resultaten van het participatietraject (zoals gratis parkeren, ruime openingstijden, horeca, glijbaan en peuterbad) en een flexibel en optimaal in te zetten zwembad voor verschillende groepen. De wensen van het zwembadpersoneel en van de Zwem- en Poloclub De Devel zijn hier ook in verwerkt. Daarnaast verwacht de raad hiermee in te spelen op de veranderende vraag van de samenleving de komende jaren.

Hoe gaat het nieuwe zwembad eruit zien?

Het bestaande zwembad wordt vervangen door een binnenzwembad met daarin:

  • Wedstrijdbad (8 banen) met gedeeltelijk beweegbare bodem en een tribune
  • Instructiebad van 20 x 10 meter met geheel beweegbare bodem
  • Peuterbad van 50 vierkante meter
  • Glijbaan
  • Whirlpool
  • Horeca
  • Verenigingsruimte (75 vierkante meter) die verbonden wordt met de horeca
  • Bergingen, kleedruimten en ruimten voor personeel, kantoor en vergaderingen

In dit scenario was eerst ook een openlucht waterspeeltuin opgenomen maar de gemeenteraad besloot hier niet voor te kiezen omdat er een buiten speelbad in de Hooge Nesse is. De raad ziet liever een glijbaan en een whirlpool toegevoegd aan het nieuwe binnenbad omdat deze ook in de winter gebruikt kunnen worden.

Buitenzwembad

Het buitenzwembad wordt niet vervangen. De gemeenteraad heeft dit besloten omdat de kosten voor vervanging en exploitatie van het buitenbad ver boven het gestelde budget zouden uitkomen. Het wordt gesloopt om ruimte te maken voor het nieuwe binnenbad. Zo kan het bestaande binnenzwembad tijdens de bouw open blijven.
Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de vervanging van het zwembad in volle gang. Verwacht wordt dat de aanbesteding in de loop van dit jaar (2020) zal zijn zodat de bouw in 2021 kan beginnen. Tot die tijd blijft het buitenbad in gebruik. Omdat het nieuwe zwembad achter het bestaande binnenbad wordt gebouwd, kan dit tijdens de bouw open blijven. Dit wordt zodra de bouw klaar is gesloopt.

Zwemmen in het park

Bij het ontwerp van het nieuwe bad wordt er rekening mee gehouden dat het qua uitstraling past in het Develpark. Het is de bedoeling dat de groene en natuurlijke elementen uit het park terug te zien zijn in het zwembad. Wethouder Tycho Jansen (Sportaccommodaties): "De vervanging van het zwembad is nodig gezien de staat van het huidige bad. Het biedt direct de mogelijkheid het nieuwe bad mooi in te passen in het Develpark. We willen samenhang creëren tussen de bebouwde en onbebouwde omgeving door de natuurlijke omgeving van het park als het ware door te trekken in het zwembad. Het zou toch prachtig zijn wanneer je straks echt het gevoel hebt dat je in het park zwemt."   

Logo Zwembad de Hoge devel geplaatst op de muur met dolfijntjes