Paspoort

Een paspoort is zowel een reisdocument als een identiteitsbewijs. U vraagt uw paspoort persoonlijk aan. Een paspoort is 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Een paspoort is in principe na 5 werkdagen klaar. Een spoedaanvraag is binnen 1 werkdag klaar (als het paspoort voor 14:00 uur is aangevraagd).

Voorwaarden

  • Vraag uw paspoort aan in de gemeente waar u bent ingeschreven.
  • Vraag uw paspoort persoonlijk aan. Kinderen en baby’s moeten aanwezig zijn bij het aanvragen van eigen paspoorten.
  • Haal uw paspoort persoonlijk op. Dit kan in principe na 5 werkdagen (ook kinderen moeten hierbij aanwezig zijn). U ontvangt een sms en/of e-mail van de gemeente als uw paspoort klaarligt.
  • Bij een spoedaanvraag is uw paspoort de eerstvolgende werkdag klaar (als het voor 14.00 uur is aangevraagd). Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.

Afspraak maken

Maak hiervoor online een afspraak of bel 14 078.

Afspraak maken

Aangifte vermissing reisdocument

Indien u uw reisdocument verloren bent dan moet u een verklaring van vermissing afleggen. Anders kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.

Als u niet direct een nieuw document aanvraagt, is het toch verstandig om een verklaring van vermissing bij de gemeente af te leggen. De overheid registreert dan het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude.

Klik hier voor de aangifte vermissing reisdocument

Kosten

De kosten van een paspoort kunt u vinden in de legesverordening, onder 'Reisdocumenten en Nederlandse Identiteitskaart' (Hoofdstuk 1.2).

U betaalt direct bij uw aanvraag. LET OP: Liever pinnen dan contant.

Aanvraag

Gemeente Zwijndrecht, Gemeentewinkel, 14 078, gemeente@zwijndrecht.nl

Meenemen

Tips

Download de Brochure identificatieplicht (PDF, 185 kB) voor meer informatie over de identificatieplicht.

Vindt u de informatie die u zoekt niet op deze pagina, klik dan hier. Via deze link komt u op de pagina van Paspoort en Identiteitskaart van de Rijksoverheid.