Parkeerontheffing

Met ingang van 1 september 2017 zijn in de omgeving van het station van Zwijndrecht een aantal blauwe zones van kracht. De blauwe zones gelden van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 16:00 uur.

Woont u in één van deze blauwe zones, dan kunt u een parkeerontheffing aanvragen. Dit kan voor uzelf of voor uw bezoek. U krijgt daarmee ontheffing voor het gebruik van een parkeerschijf wanneer u binnen de blauwe zone parkeert.

Hieronder vindt u meer informatie over de volgende onderwerpen:

1. Parkeren in een blauwe zone: de bewonersontheffing

2. Parkeren in een blauwe zone: de bewonersontheffing voorzien van een nieuw of tijdelijk kenteken

3. Parkeren in een blauwe zone: de bezoekersontheffing

 

1. Parkeren in een blauwe zone: de bewonersontheffing

Als u in een blauwe zone woont, dan kunt u een bewonersontheffing aanvragen. Met deze bewonersontheffing kunt u in de blauwe zone waar u woont parkeren zonder dat u gebruik moet maken van de parkeerschijf. Daardoor kunt u dus parkeren zonder tijdslimiet. U kunt geen bewonersontheffing aanvragen voor een andere blauwe zone. De bewonersontheffing is geldig tot het eind van het desbetreffende jaar.

Wanneer heb ik een bewonersontheffing nodig?

U heeft een bewonersontheffing nodig als u in de Basisregistratie Personen van de gemeente staat ingeschreven op een adres dat valt binnen één van de blauwe zones in het stationsgebied en structureel uw motorvoertuig binnen deze zone wilt parkeren.

Hoe vraag ik een bewonersontheffing aan?

Een aanvraag voor een bewonersontheffing kan worden gedaan tijdens openingstijden bij de balie van het gemeentehuis. Maak voor het langskomen bij de balies een afspraak.

Afspraak maken

Hoe lang duurt het voor ik mijn bewonersontheffing krijg?

Als u aan alle voorwaarden voor een bewonersontheffing voldoet en de kosten heeft betaald, geven wij deze indien mogelijk direct af. Als er bijzonderheden zijn duurt de aanvraag langer (maximaal 6 weken).

Kan mijn bewonersontheffing worden verlengd?

U krijgt aan het einde van het jaar een factuur voor het nieuwe jaar of een mededeling van de automatische incasso daarvoor. Uw betaling wordt gezien als aanvraag voor een bewonersontheffing voor het nieuwe jaar, waarna uw nieuwe ontheffing wordt opgestuurd.

Hoe werkt de bewonersontheffing?

U mag met de bewonersontheffing parkeren op een parkeerplaats in de blauwe zone die op de ontheffing staat vermeld. U legt de kaart duidelijk zichtbaar en leesbaar achter de voorruit van de auto.

Let op: u riskeert een boete als de kaart niet duidelijk zichtbaar of niet duidelijk leesbaar achter de voorruit van de auto ligt. Verder is de bewonersontheffing gebonden aan uw kenteken, iemand anders mag geen gebruik maken van uw bewonersontheffing!

Voorwaarden

  • U staat ingeschreven op een adres welke valt in één van de volgende blauwe zones in het stationsgebied:

- zone Jan Campertstraat
- zone Veilingdreef
- zone Paulus Potterstraat

Kosten

De kosten kunt u vinden in de legesverordening, onder 'Verkeer en vervoer' (Hoofdstuk 1.18).

Meenemen

Een geldig legitimatiebewijs.
Uw leasecontract, als u leaserijder bent.

 

2. Parkeren in een blauwe zone: de bewonersontheffing voorzien van een nieuw of tijdelijk kenteken
 
Wijzigen kenteken op uw bewonersontheffing

Als u een bewonersontheffing heeft en een andere auto aanschaft (of als leaserijder een andere auto least), dan moet het kenteken op uw ontheffing worden gewijzigd.
Ook als uw auto naar de garage moet en u tijdelijk in een leenauto rijdt moet uw ontheffing (tijdelijk) worden gewijzigd. Op deze pagina leest u hoe dat in zijn werk gaat.

Hoe wijzig ik het kenteken op mijn bewonersontheffing?

Het wijzigen van het kenteken op uw ontheffing kan uitsluitend worden gedaan tijdens openingstijden bij de balie van het gemeentehuis. Maak voor het langskomen bij de balies een afspraak.

Hoe lang duurt het voor ik mijn nieuwe, gewijzigde, ontheffing krijg?

U krijgt de nieuwe bewonersontheffing direct mee.

Kosten

Het wijzigen van een kenteken op uw bewonersontheffing is gratis.

Meenemen

Een geldig legitimatiebewijs.
Uw bewonersontheffing

 

3. Parkeren in een blauwe zone: de bezoekersontheffing

Als u in een blauwe zone woont, dan kunt u één of twee bezoekersontheffingen aanvragen. Deze ontheffing vermeldt geen kenteken en is daardoor ik elk motorvoertuig te gebruiken. U kunt geen bezoekersontheffing aanvragen voor een andere blauwe zone. De bezoekersontheffing is geldig tot het eind van het desbetreffende jaar.

Wanneer heb ik een bezoekersontheffing nodig?

U heeft een bezoekersontheffing nodig als u in de Basisregistratie Personen van de gemeente staat ingeschreven op een adres dat valt binnen één van de blauwe zones in het stationsgebied en u krijgt bezoek. Met een bezoekersontheffing mag uw bezoek parkeren op een parkeerplaats in de blauwe zone zonder gebruik te maken van een parkeerschijf. Daardoor kan uw bezoek parkeren zonder tijdslimiet

Hoe vraag ik een bezoekersontheffing aan?

Een aanvraag voor een bezoekersontheffing kan worden gedaan tijdens openingstijden bij de balie van het gemeentehuis. Maak voor het langskomen bij de balies een afspraak.

Hoe lang duurt het voor ik mijn bezoekersontheffing krijg?

Als u aan alle voorwaarden voor een bezoekersontheffing voldoet en de kosten heeft betaald, geven wij deze indien mogelijk direct af. Als er bijzonderheden zijn duurt de aanvraag langer (maximaal 6 weken).

Kan mijn bezoekersontheffing worden verlengd?

U krijgt aan het einde van het jaar een factuur voor het nieuwe jaar of een mededeling van de automatische incasso daarvoor. Uw betaling wordt gezien als aanvraag voor een bezoekersontheffing voor het nieuwe jaar, waarna uw nieuwe ontheffing wordt opgestuurd.

Hoe werkt de bezoekersontheffing?

Uw bezoek mag met de bezoekersontheffing parkeren op een parkeerplaats in de blauwe zone die op de ontheffing staat vermeld. Uw bezoek legt de kaart duidelijk zichtbaar en leesbaar achter de voorruit van de auto.

Let op: uw bezoek riskeert een boete als de kaart niet duidelijk zichtbaar of niet duidelijk leesbaar achter de voorruit van de auto ligt.

Voorwaarden

  • U staat ingeschreven op een adres welke valt in één van de volgende blauwe zones in het stationsgebied:

- zone Jan Campertstraat
- zone Veilingdreef
- zone Paulus Potterstraat.

Kosten

De kosten kunt u vinden in de legesverordening, onder 'Verkeer en vervoer' (Hoofdstuk 1.18).

Bijzonderheden

De bezoekersontheffing kunt u ook voor een caravan gebruiken. Let op dat de bepalingen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) onverminderd gelden, ook als u een bezoekersontheffing voor een caravan gebruikt. De APV vermeldt dat een caravan per keer maximaal 3 dagen mag worden geparkeerd. Met het overtreden van deze bepaling (door het plaatsen van een caravan voor een langere periode) riskeert u een boete.

Meenemen

Een geldig legitimatiebewijs.
Uw leasecontract, als u leaserijder bent.