Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dit doet u bij de gemeente. Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is in elke gemeente mogelijk.

De omzetting vindt plaats door middel van een akte van omzetting. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap. Daarbij zijn geen getuigen nodig en u hoeft officieel geen jawoord te geven.

Indien u ervoor kiest om op een trouwlocatie de omzetting te laten plaatsvinden. Dan neemt u van te voren samen met de trouwambtenaar door hoe u graag invulling zou willen geven aan uw trouwceremonie.

Kosteloos omzetten

Uw partnerschap laten omzetten in een huwelijk kan alleen op maandagmorgen om 9.00 uur en 9.15 uur in de trouwkamer van het gemeentehuis. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

• één of beide partners moet ingeschreven staan in gemeente Zwijndrecht; of ingeschreven hebben gestaan.
  • maximaal 12 gasten mogen bij een kosteloos huwelijksvoltrekking/partnerschap aanwezig zijn;
  • er wordt geen toespraak gehouden.

Omzetten op een trouwlocatie

Lees hier meer.

Beide partners wonen in het buitenland

Wonen u én uw geregistreerd partner in het buitenland? En heeft 1 van u de Nederlandse nationaliteit? Dan regelt afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag uw omzetting. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar: lt@denhaag.nl.

Niet overal in het buitenland geldig

Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wilt u de omzetting gaan gebruiken in een ander land dan Nederland, informeer dan eerst of dat zonder problemen kan. U kunt hiervoor terecht bij de ambassade van het betreffende land. Mogelijk kunt u gebruik maken van een internationale huwelijksakte als bewijsstuk. Hier staat niet op dat het een omzetting betreft.