Erkenning kind

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt uw partner een kind? Dan hoeft u het kind niet te erkennen. U bent dan automatisch de juridische vader. Ook als u niet de biologische vader van het kind bent.

Erkenning is ook niet nodig als 2 vrouwen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. De duomoeder wordt automatisch moeder van het kind. Voorwaarde is wel dat voor de zwangerschap gebruik gemaakt is van een onbekende donor volgens de wet.

Bent u niet de geregistreerd partner of niet gehuwd met de moeder van het kind, dan kunt u door  erkenning de wettelijke ouder worden.

Erkennen kan voor of na de geboorte van een kind. U kunt dan meteen vastleggen welke achternaam het kind krijgt. De volgende kinderen uit deze relatie krijgen dezelfde (gekozen) achternaam.

Erkennen kan ook bij het doen van aangifte van geboorte, alleen moet de moeder bij het eerste kind uit een relatie wel persoonlijk aanwezig zijn voor de naamskeuze.

U regelt dit bij de burgerlijke stand van de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken

Voorwaarden

Klik hier voor de voorwaarden.

Meenemen

Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) van beide ouders.

Kosten

De erkenning is kosteloos, een afschrift van de akte kost €13,40 (zie legesverordening). Een afschrift van de akte heeft u nodig bij het aangeven van de geboorte.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie.