Aangifte van overlijden

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus is de gemeentewinkel minder vaak open. U kunt alleen op afspraak langskomen om een overlijden aan te geven.

Als het niet lukt om op tijd online een afspraak te maken, bel dan 14 078 voor een afspraak. U moet immers binnen 6 werkdagen na het overlijden de aangifte gedaan hebben.

Meer informatie over onze aangepaste openingstijden

Als iemand in Nederland overlijdt, moet dat worden aangegeven bij de gemeente. De aangifte doet u in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal geeft de uitvaartverzorger het overlijden door. In Nederland moet een overledene binnen 6 dagen na overlijden begraven of gecremeerd worden. Hiervoor geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een verlof af.

Regelen

Afspraak maken voor overlijdensaangifte (door uitvaartverzorger)

Afspraak maken voor overlijdensaangifte (door familieleden)

Of bel 14078 om een afspraak te maken.

U kunt op dit moment alleen op afspraak langskomen bij de Gemeentewinkel tijdens de openingstijden.

Meebrengen bij aangifte van overlijden
  • geldig identiteitsbewijs van degene die het overlijden komt aangeven
  • B-envelop waarin de arts de doodsoorzaak aangeeft
  • bij een natuurlijke doodsoorzaak: verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend geneeskundige of een gemeentelijk lijkschouwer (witte envelop)
  • bij een niet-natuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van geen bezwaar voor crematie of begrafenis, afgegeven door de Officier van Justitie
  • bij begraven of cremeren na de 6e werkdag na overlijden: een schriftelijk verzoek om uitstel van crematie of begrafenis. Hierin staat de reden en het aantal dagen van uitstel en een verklaring van geen bezwaar afgegeven door een geneeskundige
  • bij ontleding: het originele codicil en het verzoek aan de burgemeester tot afgifte van verlof tot ontleding
  • eventueel het trouwboekje van de achterblijvende partner voor het bijschrijven van overlijden
Overlijden in het buitenland

Als een inwoner uit Nederland in het buitenland is overleden, geeft u dit door aan de woongemeente binnen Nederland. Hiervoor heeft u een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar betrokkene is overleden. Meer informatie vind u op de website van de Rijksoverheid. Of lees meer informatie over buitenlandse documenten.

Ook leest u meer informatie over de mogelijkheden bij begraven of cremeren en de eventuele verdeling van de erfenis op de website Uitvaartverzekeringen.net.

Verklaring van erfrecht

Wanneer u een verklaring van erfrecht nodig heeft, gaat u daarvoor naar een notaris. Deze zoekt uit wie de erfgenamen zijn en maakt een verklaring op. Informatie over de verklaring van erfrecht vraagt u bij de notaris. Ga naar uw eigen notaris of vind een notaris in de buurt. Meer informatie over de verklaring van erfrecht vindt u op de website van de website van de Rijksoverheid.