Veelgestelde vragen en antwoorden

Voor wie is de energietoeslag?

De energietoeslag wordt betaald aan inwoners van de Drechtsteden, waarvan het inkomen minder is dan 130% van het wettelijk sociaal minimum (WSM). In 2022 hebben de zeven gemeenten in de Drechtsteden aan inwoners met een laag inkomen de energietoeslag betaald. Inwoners met een inkomen lager dan 120% van het wettelijk sociaal minimum hebben in totaal € 1.300,- ontvangen. Inwoners met een inkomen tussen 120% en 130% van het wettelijk sociaal minimum hebben een bedrag ontvangen van € 1.100,-. De energietoeslag is niet voor bedrijven.

Hoe zit het met de energietoeslag 2023?

We krijgen veel vragen over de energietoeslag 2023. We kunnen u op dit moment nog niet informeren over het moment van uitbetaling. Wat we hierover wel kunnen delen:

  • Over de exacte voorwaarden, zoals die zullen gelden voor de energietoeslag in 2023, moeten de Eerste en Tweede Kamer en de gemeenten nog een besluit nemen.
  • Omdat de landelijke besluitvorming pas in september/oktober 2023 is afgerond, mogen gemeenten niet eerder uitbetalen.
  • Houd er rekening mee dat de voorwaarden mogelijk anders zijn dan die van de energietoeslag in 2022.
  • Voor inwoners uit de gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en Zwijndrecht, die de nabetaling in april 2023 al hebben ontvangen, geldt dat deze in mindering wordt gebracht op de energietoeslag 2023.
Is het een gift?

Ja, het is een gift. Dat betekent dat u het niet hoeft terug te betalen.