Energietoeslag

De hoge energiekosten zorgen in 2023 nog steeds voor geldproblemen bij veel inwoners in Zwijndrecht. De energietoeslag is een tegemoetkoming voor de extra energiekosten.

De gemeente Zwijndrecht heeft daarom besloten om in april extra geld te geven aan inwoners die in 2022 een energietoeslag kregen. Dit bedrag is een aanvulling op de eerder gekregen toeslag. Inwoners met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum ontvangen een bedrag van € 400,-. Daarnaast kiest Zwijndrecht ervoor om ook een bedrag uit te keren aan inwoners met een inkomen tussen de 120% en 130% van het wettelijk sociaal minimum. Zij ontvangen van de gemeente een bedrag van € 200,-. 

Wanneer is mijn inkomen lager dan:

120% van het wettelijk sociaal minimum

Leefvorm

Maximaal netto maandinkomen ​exclusief vakantietoeslag

Maximaal netto maandinkomen inclusief vakantietoeslag
Alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.363,06 € 1.434,79
Alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.363,06 € 1.434,79
Gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd zonder kinderen € 1.947,22 € 2.049,70
Gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd met kinderen € 1.947,22 € 2.049,70


130% van het wettelijk sociaal minimum
 

Leefvorm

Maximaal netto maandinkomen ​exclusief vakantietoeslag

Maximaal netto maandinkomen inclusief vakantietoeslag
Alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd €1.476,64 € 1.554,36
Alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.643,38 € 1.729,87
Gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd zonder kinderen  € 2.109,48  € 2.220,50
Gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd met kinderen € 2.231,89 € 2.349,36


Let op

Op uw uitkeringsspecificatie/loonstrook kan een bedrag inclusief of exclusief vakantietoeslag staan. Staat het bedrag exclusief vakantiegeld? Kijk dan in de eerste kolom voor het maximale maandinkomen. Staat het bedrag inclusief vakantiegeld? Kijk dan in de tweede kolom voor het maximale maandinkomen. Bovenstaande bedragen wijzigen elk jaar op 1 januari en 1 juli. Dit zijn de bedragen vanaf 1 januari 2023.

Betaling

De bedragen worden automatisch overgemaakt aan de inwoners die hier recht op hebben. Een aanvraag indienen is dus niet nodig. U ontvangt een brief waarin alle informatie staat.  

Extra ondersteuning

Heeft u door de hoge (energie)prijzen geldzorgen of schulden? Of vindt u het lastig om met geld om te gaan? Wij kunnen u helpen met uw geldproblemen, bijvoorbeeld via Zwijndrecht geeft warmte door het Landelijk Noodfonds Energie en/of schuldhulpverlening. Kijk hieronder voor meer informatie.

Zwijndrecht geeft warmte door

Het Diaconaal Platform Zwijndrecht helpt inwoners die moeite hebben om hun energierekening te betalen. Klik hier voor meer informatie. 

Zwijndrecht geeft warmte door


Tijdelijk Noodfonds Energie

Je doet wat je kunt om energie te besparen, maar kan je de rekening nog steeds niet betalen? Dan is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Vanuit dit fonds betalen de Rijksoverheid en energieleveranciers voor 6 maanden een deel van jouw energierekening. Ga naar Tijdelijk Noodfonds Energie  en doe de Noodfonds-check  om te zien of je het Noodfonds kunt aanvragen.

Energiespreekuur 

Heb je bijvoorbeeld een vraag over je energiecontract? Of wil je weten hoe je energie kan besparen? Stel dan je vraag tijdens het energiespreekuur van Diverz

Het energiespreekuur is elke woensdag van 13.00 – 15.00uur in Xiejezo (Grote Beerstraat 10). Je hoeft geen afspraak te maken. Je kunt gewoon binnenlopen. 

24 tips om te besparen op jouw energierekening

Klik hier voor de tips.

Tips 

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. Je kunt dit ontvangen als gift of als lening. Het is bedoeld voor dingen die je écht nodig hebt, maar die je niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld voor het betalen van je energiekosten. Wil je meer weten over de bijzondere bijstand? Klik dan hier .

Alles over bijzondere bijstand


Let op oplichters

Wij waarschuwen u voor oplichters, nepberichten en nepwebsites over de energietoeslag. Zij proberen via een nepbericht u een aanvraag te laten doen voor de energietoeslag. Zo wordt u opgelicht.