Minimaregelingen

Heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle bijdragen voor mensen met een laag inkomen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de Sociaal Raadslieden van de gemeente. Zij helpen u graag.

 • Persoonlijk MinimaBudget

  Komt u vaak geld tekort? Dan kunt u misschien financiële hulp krijgen in de vorm van een persoonlijk minimabudget. Dat is geld van de gemeente dat u mag uitgeven aan dingen die u nodig heeft.

 • Bijzondere bijstand

  Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. U kunt dit ontvangen als gift of als lening. Het is bedoeld voor dingen die u écht nodig heeft, maar die u niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld voor het betalen van medicijnen of voor een verhuizing.

 • SMS-Kinderfonds

  Geld voor school, muziek en sport: het SMS-Kinderfonds is er voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Je kunt het gebruiken voor bijvoorbeeld zwemles, gitaarles of een fiets. Is je kind tussen de vier en elf jaar? Dan kan je kind €275,- per jaar krijgen. Vanaf twaalf jaar kan je kind €790,- per jaar krijgen.

 • Sport- en cultuurfonds 18+

  Als je een laag inkomen hebt, kan je jaarlijks € 250,- aanvragen bij het Sport- en Cultuurfonds 18+. Dat kan je bijvoorbeeld gebruiken voor de sportschool, de bibliotheek of een museumjaarkaart.

 • Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang

  Voor de kosten van de kinderopvang kunt u bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Bij een laag inkomen kunt u ook nog geld van de gemeente krijgen.

 • Kledingregeling

  De kledingregeling is bedoeld voor de kinderen van ouders met een laag inkomen. Elk kind tot en met 17 jaar kan € 75,- per jaar krijgen. Hiermee kan je kleding en schoenen kopen bij deelnemende winkels in (de omgeving van) Zwijndrecht.

 • Huurtoeslag

  Woon je in een huurhuis? Dan krijg je misschien huurtoeslag. Huurtoeslag is geld voor de huurkosten. Of je huurtoeslag krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Denk daarbij aan de hoogte van je huur, je inkomen en je vermogen.

 • Zorgtoeslag

  Zorgtoeslag is geld voor de kosten van de zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Denk daarbij aan je inkomen en je vermogen.

 • Kinderopvangtoeslag

  De kinderopvangtoeslag is geld voor de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Een deel van de kosten van de opvang betaal je zelf. Als je een laag inkomen hebt, kan je deze kosten vergoed krijgen via de Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang.

 • Energietoeslag

  De hoge energiekosten zorgen in 2023 nog steeds voor geldproblemen bij veel inwoners in Zwijndrecht. De energietoeslag is een tegemoetkoming voor de extra energiekosten.

 • Bijstand

  Heb je te weinig geld om van te leven? En kun je daarom bijvoorbeeld je huur, kleding of zorgverzekering niet betalen? Dan heb je misschien recht op bijstand. Deze uitkering vult maandelijks je inkomen aan tot het bedrag van de bijstandsnorm die voor jou geldt.

 • Collectieve zorgverzekering minima

  Als je een laag inkomen hebt, kan je gebruik maken van de collectieve zorgverzekering voor minima. Je krijgt een uitgebreid zorgpakket en de gemeente betaalt mee aan je premie. Deze verzekering is een goede keus voor inwoners die hoge zorgkosten verwachten.

 • Participatiebonus

  Een participatieplek is een onbetaalde baan waarbij je met behoud van een uitkering kan werken. Werk je op een participatieplek? Dan kan je misschien een participatiebonus krijgen. De bonus is €250,-. Je krijgt de bonus één keer per twaalf maanden.

 • Studietoeslag

  31 maart 2023

  De studietoeslag is geld voor scholieren of studenten die door een blijvende medische beperking niet kunnen werken. Je mag het geld gebruiken waarvoor je maar wilt. Bijvoorbeeld voor collegegeld of studieboeken.

 • Schuldhulpverlening

  Heb je geldzorgen of schulden? Of vind je het lastig om met geld om te gaan? Dan is schuldhulpverlening iets voor jou. Bijvoorbeeld wanneer je jouw rekeningen niet meer kunt betalen. Deze hulp is gratis.