'Hier komt iedereen met plezier naar het werk'

Een multiculturele school een moeilijke school? Niet volgens Daphne Reijmers, leerkracht en intern begeleider en Berber Zwang, onderwijsassistent, op OBS De Dolfijn van Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW).“Die grote diversiteit is juist leuk en uitdagend!”

Daphne liep stage op OBS De Dolfijn en werkt er nu 8 jaar, waarvan zo’n 3 jaar als intern begeleider: “Ik wilde eigenlijk altijd al juf worden, omdat ik het leuk vind om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling en in hun kracht te zetten. Ik sta nog steeds voor de klas, maar ik vind het ook leuk om taken buiten de groep te doen. Als intern begeleider sta ik leerkrachten bij en help iBerber Zwang en Daphne Reijmers van OBS De Dolfijnk ook ouders een handje als dat nodig is. Ouders lopen makkelijker bij ons binnen omdat we op deze locatie ook het Vivera Sociaal Wijkteam hebben zitten. Juist die combinatie van taken maakt mijn werk zo afwisselend. Ik werk samen met allerlei instanties, bijvoorbeeld de gemeente, zorginstellingen, het Samenwerkingsverband Drechtsteden en YES! Kinderopvang. Hun expertise kan ik weer koppelen met de praktijk. Zo blijf ik zelf ook bijleren. Echt wat betekenen voor kids, hun ouders en leerkrachten, dat is het mooiste aan ons werk.”

Onderwijsondersteuners

Ook onderwijsondersteuner Berber liep stage op OBS De Dolfijn: “Wat me toen al opviel, is dat alle leerkrachten zo enthousiast en betrokken zijn. Het werken met kinderen heeft me altijd getrokken. Vooral jongere kinderen, van 4 tot een jaar of 8, zijn zo leergierig. Tegelijkertijd zijn ze speels en heel eerlijk. Ik moet vaak om ze lachen. Een onderwijsondersteuner zorgt ervoor dat er net iets meer kan in een klas. Een extra luisterend oor, een kind even echt zien. Als kinderen bijvoorbeeld hun doel nog niet behaald hebben, kan ik dit in een klein groepje met ze oefenen. Ik spring in alle groepen bij waar extra handen nodig zijn. Daarom is geen dag hetzelfde. Maar stiekem vind ik de kleuters het allerleukst. Zij zijn altijd vrolijk!”

Teamwerk

“Hier komt iedereen met plezier naar het werk”, vertelt Daphne. “Dat is echt zo! We hebben veel lol met elkaar. En we leren van en met elkaar. Iedereen op De Dolfijn wil het allerbeste voor de kids! Alle kinderen die naar onze school komen hebben veel aandacht nodig. Wij zijn gespecialiseerd in taalonderwijs. Wij adviseren ouders: lees je kinderen voor! We geven ze boekjes mee en de bieb is gratis voor kinderen. Het inspectieonderzoek en onze eindresultaten zijn heel goed, dit is het gevolg van een zeer hoog leerrendement. Alle leerkrachten en ondersteuners werken er keihard aan dat elk kind gelukkig is en straks klaar is voor de snel veranderende maatschappij.”