Veiligheid

Veilig kunnen wonen, werken en leven in Zwijndrecht. Dat is waar we ons voor inzetten. Dat doen we samen met hulpdiensten zoals brandweer en politie, samenwerkingspartners en ondernemers. Ook u als inwoner kunt een bijdrage leveren aan een veilig Zwijndrecht, in uw huis, straat of buurt.

 • Een veilige buurt: wat kunt u zelf doen?

  U kunt zelf iets doen aan een veilige woonomgeving. Op deze pagina vindt u informatie op welke manieren dat kan.

 • Exploitatievergunning coffeeshop

  In de gemeente Zwijndrecht geldt op grond van het Coffeeshopbeleid Zwijndrecht 2021 dat één niet-commerciële coffeeshop kan worden toegestaan. De aanvraag voor de exploitatie van de de coffeeshop kon aangevraagd worden tot en met woensdag 30 juni 2021, 23:59 uur.

 • Hoogwater

  Hoogwater in de rivieren Oude Maas en Noord kunnen in Zwijndrecht voor overlast zorgen. Daarom is het goed om voorbereid te zijn op hoogwater. Op deze pagina geven wij u meer informatie hierover.

 • Kijfhoek

  In de gemeente Zwijndrecht ligt Kijfhoek, het grootste rangeerterrein van Nederland. Het emplacement is een sorteercentrum voor goederenwagons.

 • Rampen en risico's

  Binnen de gemeente Zwijndrecht zijn er verschillende veiligheidsrisico’s. Bijvoorbeeld risico’s op of bij het spoor, op rangeerterrein Kijfhoek, op het water of de weg en bij bedrijven. De gemeente neemt zoveel mogelijk maatregelingen om die risico's te verkleinen en mogelijke rampen te voorkomen.

 • Staat jouw deur open voor iedereen?

  Het is één van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen misstanden in woningen. Gemeente Zwijndrecht, woningcorporaties Woonkracht10, Trivire en Woningbouwvereniging Heerjansdam en Meld Misdaad Anoniem (M.) steunen de campagne. Criminelen hebben woningen nodig om bijvoorbeeld wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Zij verleiden huurders en woningeigenaren soms om criminele handelingen te verrichten of zetten ze onder druk om een kamer te verhuren. Door verslaving of financiële problemen kunnen mensen extra kwetsbaar zijn om hierop in te gaan.

 • Toezicht & Handhaving

  Zwijndrecht zet zich in voor veilige en schone wijken waar het prettig wonen is. Ons team Toezicht en Handhaving van de gemeente Zwijndrecht heeft hierin een belangrijke taak. U kunt onze handhavers regelmatig tegenkomen op straat. Ze zijn zichtbaar en aanspreekbaar.

 • Wijkagenten

  De wijkagent is het gezicht van de politie bij u in de buurt en de wijk. De wijkagent werkt samen met u en het basisteam van de politie aan de veiligheid en leefbaarheid van uw omgeving.