Zwembad De Hoge Devel

De bouw van het nieuwe zwembad in Zwijndrecht start na de zomervakantie van 2021!

De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft het definitieve ontwerp voor het nieuwe zwembad aan de Parklaan met enthousiasme ontvangen en vastgesteld. Dat betekent dat de bouw volgens plan na de zomervakantie dit jaar kan beginnen. Bekijk het filmpje met een impressie van het nieuwe zwembad onderaan deze pagina.

Het nieuwe zwembad wordt gedeeltelijk over het huidige buitenzwembad gebouwd; het buitenbad wordt daarvoor gesloopt. Het huidige binnenzwembad blijft in gebruik totdat het nieuwe zwembad af is. Pas daarna wordt het huidige binnenzwembad gesloopt. Er komt geen nieuw buitenzwembad. De gemeenteraad besloot hiertoe omdat de kosten voor vervanging en exploitatie van het buitenbad ver boven het gestelde budget uit zouden komen.

Bouwbedrijf Pellikaan, dat het nieuwe zwembad heeft ontworpen en ook gaat bouwen, heeft veel ervaring op dit gebied en bouwde eerder zwembaden in Zwolle, Etten-Leur en Hilvarenbeek. 

Artist impression hal nieuwe zwembad

Develpark bron van inspiratie

Het zwembad ligt midden in het Develpark en deze unieke ligging vormde een belangrijke bron van inspiratie voor de architect. Het Develpark is in 1962 is ontworpen door Hans Warnau in modernistische stijl. Kenmerkend zijn de strakke lijnen en de sobere en overzichtelijke inrichting. Het lijnenspel in het park wordt wel vergeleken met de schilderijen van Mondriaan. Warnau's vakgenoot Adriaan Geuze noemde het ontwerp eerder een 'absoluut meesterwerk van de moderne landschapsarchitectuur'. De benadering van dit landschap loopt dan ook als een rode draad door het ontwerp van het nieuwe zwembad. De architect van Wehrung Architecten die tekende voor het ontwerp, ziet de komst van het nieuwe zwembad als een opstap naar het terugbrengen van de recreatiefunctie die het park ooit had. Hij noemt het zwembad een uitgelezen kans om het strakke lijnenspel in het landschap, dat in de loop der jaren wat is verwaterd, te herstellen en de leefbaarheid in het park te vergroten.

Artist impression recreatiebad


Zwembad in groene 'kamer' omzoomd door bomen

Het nieuwe bad wordt deels over het oude buitenbad heen gebouwd en komt daarmee iets verder naar achter in het park te liggen, midden in een groene 'kamer' die wordt omzoomd met een bomenrij en met vrij uitzicht op het park. Onder de bomen in het groen kunnen fietsen worden geparkeerd. De tussenruimte die ontstaat tussen de parkeerplaats en het zwembad biedt plaats om daar een speelse tussenruimte te maken waar gerecreëerd kan worden. Denk aan hardlopen, skaten, wandelen. Overigens wordt de buitenruimte pas na de bouw van het zwembad ingericht. Hiervoor wordt nog een apart ontwerp gemaakt op basis van de visie van de ontwerper van het zwembad. Het nieuwe gebouw past niet alleen mooi in  het Develpark, er is ook goed nagedacht over de verschillende functies. Verder scoort het gebouw erg goed op duurzaamheid: het is zuinig met energie en materialen uit het huidige bad worden opnieuw gebruikt. Wethouder Tycho Jansen (Sportaccommodaties): "De vervanging van het zwembad is nodig vanwege de staat van het huidige bad. Deze vernieuwing geeft ons direct de mogelijkheid het nieuwe bad mooi in te passen in het Develpark. We willen samenhang creëren tussen de bebouwde en onbebouwde omgeving door de natuurlijke omgeving van het park als het ware door te trekken in het zwembad. Het zou toch prachtig zijn wanneer je straks echt het gevoel hebt dat je in het park zwemt."

Artist impression wedstrijdbad

Zwempaviljoen

Het gebouw zelf ademt de serene sfeer van een paviljoen, dat lijkt te zweven boven de grond omdat het iets is opgetild. Door het gebruik van veel glas en natuurlijke materialen oogt het heel transparant. Zowel het wedstrijdbad als het doelgroepenbad grenzen aan de ligweides, die dankzij de wegvouwbare glazen wanden heel gemakkelijk vanuit het zwembad te bereiken zijn. In het hart van het complex is de horecaruimte, ruim en licht van opzet, met zicht op het wedstrijdbad. De zwemvereniging heeft een eigen ruimte, direct grenzend aan de tribunes van het wedstrijdbad en ook iets opgetild waardoor er een skybox-gevoel ontstaat. Deze ruimte krijgt een eigen ingang. Tussen het wedstrijdbad en het doelgroepenbad (waar ook de glijbaan, het peuterbad en de whirlpool komen) is de badmeesterspost van waaruit de medewerkers van het zwembad rondom zicht hebben op alle baden en spelvoorzieningen. Bijzonder detail is dat een van de twee duiktorens van het oude buitenbad, ooit ontworpen door de befaamde architect Maaskant, behouden blijft als een herinnering aan het verleden. Deze staat straks in het midden van de nieuwe ligweides.

Planning

Als de bouw volgens plan verloopt kan het nieuwe zwembad begin 2023 in gebruik worden genomen. Bekijk hieronder een impressie van het nieuwe zwembad, gemaakt door ontwerper en bouwer Pellikaan.