Zwembad De Hoge Devel

De bouw van het nieuwe zwembad in Zwijndrecht start na de zomervakantie van 2021!

In 2019 besloot de gemeenteraad van Zwijndrecht het huidige zwembad De Hoge Devel te vervangen voor een nieuwe zwemvoorziening. In 2020 is de opdracht om het nieuwe zwembad voor Zwijndrecht te ontwerpen en te bouwen aanbesteed. Op dit moment gaan de gemeente, Bouwbedrijf Pelikaan en een vertegenwoordiging van gebruikers en personeel van het zwembad de komende maanden aan de slag om het voorlopig ontwerp uit te werken naar een definitief ontwerp. De planning is dat de bouw van het nieuwe zwembad na de zomervakantie van 2021 start.

Voortraject

In het voortraject zijn, op basis van onderzoeken, enquetes en interviews, verschillende mogelijkheden uitgewerkt voor het nieuwe zwembad. De gemeenteraad heeft het scenario uitgekozen die past bij de belangrijkste uitgangspunten voor het nieuwe zwembad.

Oud versus nieuw

Het nieuwe zwembad wordt deels over het huidige buitenzwembad gebouwd, het buitenbad wordt daarvoor gesloopt. Het huidige zwembad blijft in gebruik totdat het nieuwe zwembad af is, daarna wordt het huidige zwembad pas afgebroken. Het buitenzwembad wordt niet vervangen. De gemeenteraad besloot hiertoe omdat de kosten voor vervanging en exploitatie van het buitenbad ver boven het gestelde budget uit zouden komen.

Het nieuwe zwembad

Het nieuwe zwembad richt zich voornamelijk op doelgroepen zoals leszwemmers, deelnemers aan georganiseerde activiteiten (aqua-sporten) en zwemverenigingen. Om het bad ook voor recreatieve zwemmers aantrekkelijk te maken krijgt nieuwe bad wel een glijbaan en whirlpool. 

Het bestaande zwembad wordt vervangen door een binnenzwembad met daarin:

  • Wedstrijdbad (8 banen) met gedeeltelijk beweegbare bodem en een tribune;
  • Instructiebad van 20 x 10 meter met een volledig beweegbare bodem;
  • Peuterbad van 50 vierkante meter;
  • Glijbaan;
  • Whirlpool;
  • Horeca;
  • Verenigingsruimte (75 vierkante meter) ;
  • Bergingen, kleedruimten en ruimten voor personeel, kantoor en vergaderingen.

Zwemmen in het park

Er is goed nagedacht over de verschillende functies van het gebouw. Ook past het mooi in het Develpark. Op duurzaamheid scoort het gebouw erg goed: het is zuinig met energie en materialen uit het huidige bad worden opnieuw gebruikt. Wethouder Tycho Jansen (Sportaccommodaties): "De vervanging van het zwembad is nodig vanwege de staat van het huidige bad. Deze vernieuwing geeft ons direct de mogelijkheid het nieuwe bad mooi in te passen in het Develpark. We willen samenhang creëren tussen de bebouwde en onbebouwde omgeving door de natuurlijke omgeving van het park als het ware door te trekken in het zwembad. Het zou toch prachtig zijn wanneer je straks echt het gevoel hebt dat je in het park zwemt."

Sfeerimpressie zwembad binnen Sfeerimpressie zwembad buiten