Geboorteaangifte doen

U doet digitaal de geboorteaangifte. Lukt dit niet? Dan bent u tijdens de openingstijden alleen op afspraak welkom. 

Als u een kind hebt gekregen, doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte in de gemeente waar het kind is geboren. In Zwijndrecht is het mogelijk om digitaal de geboorteaangifte te doen. Ons digitale loket is 24 uur per dag open.

Overzicht dag van geboorteaangifte
Uw kind is geboren op U doet aangifte uiterlijk op
zondag maandag, dinsdag of woensdag
maandag dinsdag, woensdag of donderdag
dinsdag woensdag, donderdag of vrijdag
woensdag donderdag, vrijdag of maandag
donderdag vrijdag of maandag
vrijdag maandag of dinsdag
zaterdag maandag of dinsdag

 

Eindigt de laatste dag in het weekend of op een feestdag? Dan schuift de termijn 1 dag op. Feestdagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede vrijdag
 • 2e Paas- en Pinksterdag
 • Koningsdag (27 april)
 • Bevrijdingsdag (5 mei)
 • Hemelvaartsdag
 • 1e en 2e Kerstdag

U kunt digitaal geboorteaangifte doen als:

 • tenminste 1 van beide ouders de Nederlandse nationaliteit heeft
 • u DigiD hebt (van beide ouders als zij niet getrouwd zijn of geen registratie partnerschap hebben)
 • u een ondertekende geboorteverklaring van verloskundige of arts hebt
 • u vóór de geboorte een akte van erkenning hebt laten opmaken, wanneer de ouders niet getrouwd zijn of geen registratie partnerschap hebben

U doet persoonlijk aangifte aan de balie als uw kindje levenloos geboren is. De aangifte hiervoor kan niet digitaal. 

DigiD-logo Digitaal geboorteaangifte doen   (duidelijk per stap beschreven)  

Lees meer informatie over DigiD

Lukt het u niet om uw aangifte digitaal aan ons door te geven? Dan maakt u een afspraak voor aan de balie. Of u belt 14 078.

Afhandeling

Wij controleren uw aangifte en maken een akte op. Als u in Zwijndrecht woont, krijgt u van ons een brief op het woonadres van het kind. Daarin leest u

 • met welke gegevens wij uw kind hebben opgenomen in onze  Basisregistratie personen (BRP)
 • het Burgerservicenummer

Woont uw kind in een andere gemeente? Dan krijgt u van de woongemeente deze informatie thuis gestuurd. Dit kan enkele dagen duren. 

Wie doet aangifte

De vader is verplicht aangifte te doen. Is de vader verhinderd of is er geen vader? Dan mag u aangifte doen als:

 • u de (mee)moeder van het kind bent
 • u bij de geboorte aanwezig was
 • het kind in uw woning is geboren
 • u het hoofd of een gemachtigde bent van het ziekenhuis of de inrichting waar het kind is geboren
Meebrengen bij geboorteaangifte
 • geldige identiteitsbewijzen van beide ouders (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
 • afschrift van de erkenningsakte
 • uw trouwboekje voor het bijschrijven (niet verplicht)

Bij een kind geboren binnen een huwelijk/registratie partnerschap tussen 2 vrouwen, met een onbekende donor, brengt u ook mee:

 • de donorverklaring van Stichting Donorgegevens of
 • een erkenningsakte
Moeder is niet getrouwd of geregistreerd partner

Als ouders getrouwd zijn of een registratie partnerschap hebben, krijgt uw kind automatisch de achternaam van vader. U mag ook kiezen voor de achternaam van moeder. Daarvoor maakt u samen de akte van naamskeuze op. Dit doet u vóór de geboorte of tijdens de geboorteaangifte aan de balie van uw gemeente. U mag 1x de achternaam kiezen. De achternaam voor uw 1e kind (automatisch of gekozen) geldt voor alle volgende kinderen uit uw relatie. 

Meer hierover leest u op onze pagina Erkenning .

Achternaam kind kiezen

Als ouders getrouwd zijn of een registratie partnerschap hebben, krijgt uw kind automatisch de achternaam van vader. U mag ook kiezen voor de achternaam van moeder. Daarvoor maakt u samen de akte van naamskeuze op. Dit doet u vóór de geboorte of tijdens de geboorteaangifte aan de balie van uw gemeente. U mag 1x de achternaam kiezen. De achternaam voor uw 1e kind (automatisch of gekozen) geldt  voor alle volgende kinderen uit uw relatie.

Dubbele achternaam kind

Sinds 1 januari 2024 kunt u uw 1e kind (met de Nederlandse nationaliteit) de achternamen van beide ouders geven. U mag niet meer dan 2 achternamen geven. U kiest uit de achternaam van de moeder, de andere ouder of een combinatie van de achternamen. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van deze ouders. Het is niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.

U maakt een afspraak bij de gemeente vóór de geboorte of tijdens de geboorteaangifte om de achternaam van uw kind vast te leggen. U komt hiervoor samen naar de Gemeentewinkel.

U leest meer over welke achternaam u kunt kiezen voor uw kind op de website van de Rijksoverheid

Overgangsregeling al geboren kinderen

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunt u als ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mag u vanaf 1 januari 2024 alsnog een dubbele achternaam kiezen voor uw kinderen. U kiest samen welke namen u doorgeeft en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van deze ouders. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar, van 1 januari tot en met 31 december 2024.

De keuzemogelijkheid is er ook voor het ná 1 januari 2016 geboren en overleden kind of het levenloos geboren kind.

Binnenkort kunt u een afspraak maken om bij de gemeente de achternaam van uw kind vast te leggen. U komt hiervoor samen naar de Gemeentewinkel. Wij verwachten hiervoor veel afspraken. Houd er rekening mee, dat uw keuze uiterlijk 31 december 2024 bij de gemeente vastligt.

De kosten voor de akte van naamskeuze is voor
•    € 75,- voor het oudste kind van 2 ouders
•    € 50,- voor elk volgend kind van dezelfde ouders

Let op: verandert u de achternaam van uw kind en heeft het een eigen identiteitsbewijs? Dan vraagt u deze opnieuw aan na de wijziging. U betaalt de kosten voor een nieuw paspoort of ID-kaart.

Registratie stil geboren (levenloos) kind

Uw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij proberen u daarom bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen.

Aangifte doen

U doet aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. Tijdens de aangifte maken wij de 'akte van geboorte (levenloos)' op. De akte is een officiële erkenning dat uw kind geboren is. 

Uw kind is lang geleden stil geboren

Als u toen geen aangifte hebt gedaan mag u dit alsnog doen; het hoeft niet. Is uw kind geboren in Dordrecht? Dan belt u 14 078. We kijken of er misschien toch al een akte bestaat of wat u moet doen om de akte te laten opmaken.
Is er wel een akte van uw kind maar heeft uw kind geen voornaam? Dan passen wij de bestaande akte voor u aan. U maakt daarvoor een afspraak via ons telefoonnummer 14 078

Uw kind opnemen in de Basisregistratie Personen (BRP)

Is uw kind in Nederland stil geboren en wilt u uw kind laten opnemen in de BRP? Dan vraagt u dat voor uzelf aan in de gemeente waar u woont. Als uw partner dit ook wilt, vraag hij/zij dit ook zelf aan. U heeft daarvoor de 'akte van geboorte (levenloos)' van de burgerlijke stand nodig. Het opnemen in de BRP is niet verplicht. Als u zich achteraf bedenkt, kunnen wij op uw verzoek deze registratie verwijderen.

Na de opname in de BRP ziet u via MijnOverheid.nl de naam van uw kind. Deze naam staat ook vermeld op een uittreksel van de BRP.

Wetgeving

U leest meer informatie op de website van de Rijksoverheid over aangifte levenloos geboren kind en opname levenloos geboren kind in BRP.

Meer informatie

Heeft u vragen? Vul dan het contactformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.