Gezonde keuze en evenementen

Organisatoren van sportevenementen, muziekfestivals, feestweken of andere events krijgen steeds vaker de vraag over gezonde voeding.

De gemeente Zwijndrecht vindt dit als JOGG-gemeente ook erg belangrijk. JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Een aanpak die ervoor zorgt dat we er met elkaar voor zorgen dat plekken waar kinderen komen gezonder worden. Zodat ze thuis, op school, op hun sportvereniging, maar ook tijdens een evenement gezonder eten. Gezonder eten is natuurlijk voor iedereen beter. Onderstaande tips zijn dus voor elk evenement te gebruiken.

10 praktische tips

1. Meer variatie

U kunt festivalgangers meer keuze geven door meer bedrijven uit te nodigen. Zo zijn pasta met tomatensaus of noedels met kip ook prima gerechten voor een evenement. En voor de plaatselijke Italiaan of Chinees is het waarschijnlijk ook aantrekkelijk om te koken voor festivalgangers.

2. Net even anders

Een kleine verandering maakt al verschil, denk bijvoorbeeld aan: de volkoren tosti, broodjes met beenham, kipfilet of selderijsalade. En denk ook aan popcorn of rijstewafels. 

3. De gezonde keuze voorop

Rollende keukens zijn er in overvloed. Je kunt ze overal prominent plaatsen. Een smoothiebar bij het podium of gegrilde garnalen bij de ingang. 

4. Zichtbaar maken, laten proeven en bekendmaken

Een aantrekkelijke naam, een goed logo en een duidelijke kleur zorgen ervoor dat de gezonde keuze herkenbaar is. Een proeverij is een leuke manier om bij de ingang van het terrein kleine voorproefjes van de gezonde producten, gerechten en drankjes te promoten. 

5. Portiegrootte

Less is more, vooral bij energierijke snacks. Bij dranken geldt hetzelfde; medium en small is eigenlijk meer dan voldoende. Ook van een voedzame maaltijd heb je aan een gemiddelde portie vaak genoeg. 

6. Drink water

Water is een gezonde dorstlesser. Hoe lekker is het om even een je flesje water te vullen bij een gratis watertappunt op het terrein? Het is leuk, als de veiligheidseisen het toelaten, om bezoekers een een waterflesje te geven met het logo van het evenment erop. Dat is meteen een leuke gadget. 

7. Evenementenfruit

Appels en bananen zijn populair voor tussendoor. Een fruitleverancier of supermarkt is misschien wel bereid een gratis appel te sponsoren. Extra tip: een fruitteam van studenten en vrijwilligers loopt tussen de bezoekers door om fruit te verkopen. 

8. Frituur

De snackcarhouder gebruikt vloeibaar frituurvet. Een idee is om af te spreken dat de snackcarhouder in de vroege ochtend eerst (bruin/volkoren) broodjes verkoopt en dat de frituur later aangaat. 

9. Alchohol

Afhankelijk van het evenement kunt u ervoor kiezen de verkoop van alcohol pas in de middag te starten. En bijvoorbeeld eerder op de dag te beginnen met een smoothie. 

10. Aantrekkelijke prijzen

Zorg dat de gezonde keuze aantrekkelijk geprijsd is en kan concurreren met de minder gezonde keuze. Misschien is het zelfs mogelijk, als dan niet met behulp van sponsoring, om een kortingsbon bij de entree te geven. 


Meer informatie 

Voor meer informatie over de gezonde keuze op uw evenement kunt u contact opnemen met de JOGG - regisseur van de gemeente Zwijndrecht via 078 - 770 3683 of met de Toppie Sportcoaches via 078 -645 00 39.