Zoekgebied nieuwe hoogspanningsverbinding
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en netbeheerder TenneT hebben de gemeente Zwijndrecht en de regio geïnformeerd over de noodzaak van een nieuwe hoogspanningsverbinding. Zwijndrecht valt binnen het zoekgebied. Lees meer over de informatiebijeenkomsten en hoe u kunt reageren.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en netbeheerder TenneT hebben de gemeente Zwijndrecht en de regio geïnformeerd over de noodzaak van een nieuwe hoogspanningsverbinding. Zwijndrecht valt binnen het zoekgebied. Hieronder kunt u meer lezen over de informatiebijeenkomsten en hoe u kunt reageren.
TenneT onderzoekt mogelijke verbindingen:
- tussen de hoogspanningsstations Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel
- tussen de hoogspanningsstations Geertruidenberg en Crayestein (Dordrecht)
Oplossing 1 kan de gemeente Zwijndrecht gaan doorkruisen, bij oplossing 2 is dat niet het geval. De nieuwe verbinding moet in 2030 gereed zijn. De werkzaamheden hiervoor beginnen ongeveer in 2027.
Onderstaand treft u informatie van het ministerie van Economische Zaken en netbeheerder TenneT aan.
In 2030 dreigt er op de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel een knelpunt te ontstaan. Die verbinding heeft dan de maximale capaciteit bereikt en kan niet verder opgewaardeerd worden. Daarom komt er een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding tussen de hoogspanningsstations Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayestein, bij Dordrecht.
Van vrijdag 26 mei 2023 tot en met donderdag 6 juli 2023 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor dit project ter inzage. In de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau beschrijft TenneT welke tien mogelijke routes onderzocht gaan worden, wat er dan precies onderzocht gaat worden en hoe dit wordt gedaan. Iedereen kan op de concept Notitie reageren door het indienen van een zienswijze tussen 26 mei en 6 juli. Daarna wordt de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau vastgesteld, waarna de onderzoeken kunnen starten.
De resultaten van deze onderzoeken worden beschreven in het milieueffectrapport (MER) en de Integrale Effectenanalyse (IEA). Het streven is om in 2025 een voorkeursalternatief vast te stellen. Na 2027 wordt de nieuwe verbinding gebouwd.
Er worden negen informatiebijeenkomsten georganiseerd, waarop u van harte welkom bent om in gesprek te gaan met het projectteam, vragen te stellen of uw zorgen te uiten. Er is geen presentatie. De informatiebijeenkomsten zijn inloopavonden van 19.00 – 21.00 uur:
- 5 juni: Van der Valk Hotel, Ridderkerk
- 6 juni: Dorpshuis Lekkerkerk, Krimpenerwaard
- 8 juni: De Spil, Bleskensgraaf, Molenlanden
- 12 juni: Dorpshuis Streona, Strijen, Hoeksche Waard
- 13 juni: Dorpshuis de Bolderik, Sleeuwijk, Altena
- 14 juni: Fletcher Hotel de Korenbeurs, Made, Drimmelen
- 15 juni: Crayestein Golf, Dordrecht
- 19 juni: Hotel de Borgh, Zevenbergen, Moerdijk
- 21 juni: Boelaars, Raamsdonksveer, Geertruidenberg
Het project over de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen of Crayestein is in de volgende fase belandt: het maken van het onderzoeksplan ofwel het concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Dit beschrijft wat er onderzocht wordt en hoe dat gedaan wordt. In deze toelichtende video zijn omgevingsmanager Itske van Lith (TenneT) en Haiko Smid (EZK) aan het woord over de achtergrond van deze fase.
Voor meer informatie over de informatiebijeenkomsten en de procedure, en om de concept-NRD (dit is de eerste opzet voor een onderzoeksplan) te downloaden, kunt u terecht op de website van Bureau Energieprojecten: www.rvo.nl/hoogspanningsverbinding-g-k-c.
Of bekijk de publieksversie van de concept-NRD.
Meer informatie over het project zelf vindt u op de website van TenneT: www.tennet.eu/nl/projecten/geertruidenberg-krimpen-aan-den-ijssel-crayestein
Tot slot kunt u om op de hoogte te blijven zich ook aanmelden voor deze nieuwsbrief.