Tips en Informatie

Vuurkorf en barbecue met minder rook- en geuroverlast

Je ziet het niet, maar het is er wel… Wanneer u een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer de rook niet te zien is. Een vuurtje in de tuin zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, voor u en voor uw buren. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Hout en houtskool stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier van stoken. U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in de tuin verminderen door anders te stoken. Stap bijvoorbeeld over op een elektrische barbecue. 

Check de stookwijzer en het stookalert

Wilt u weten wanneer u de vuurkorf of barbecue beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer.

Wist u dat: 

•    Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook?
Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
•    Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door houtrook en fijnstof? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
•    Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
•    Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.

Beperk lichtvervuiling 

Het overmatig en soms onnodig gebruik van licht in de tuin heeft gevolgen voor de mens, maar ook dieren en planten worden er negatief door beïnvloed.
Duisternis, stilte, een schone bodem en schoon grondwater zijn elementaire natuurwaarden. Dit geldt zeker voor natuurgebieden maar ook in het stedelijk gebied is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te behouden. Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor dieren. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan het lokale ecosysteem ontwrichten. In de natuur geeft een verandering in de verhouding tussen licht en donker een signaal voor verandering van gedrag bij dieren en planten. Verder beïnvloedt zo’n verandering het trek- en broedgedrag en het dag-nacht ritme.

Veiligheid

Voor veel mensen geeft goede verlichting een gevoel van veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de lichtsterkte er niet toe doet.
Het is belangrijker om buiten gelijkmatig te verlichten zodat er geen lichtbanen langs donkere muren ontstaan. In uw tuin is lage verlichting die je pad aanlicht, met weinig tot geen uitstraling naar boven, een goede manier om veilig door de tuin te kunnen lopen zonder onnodige lichtvervuiling te creëren.

Minimaliseer energiegebruik van verlichting

Voor gebruik in de tuin zijn er verschillende armaturen met zonnecollectoren te koop die overdag opladen en ’s nachts een pad op de noodzakelijke plekken kunnen aanlichten.
Gebruik als alternatief dimbare ledverlichting en gebruik een tijdsklok zodat het licht alleen aangaat op momenten dat dit van belang is.
Vervang gewone lampen of tl buizen door ledlichtbronnen zodat u 60 - 80% bespaart op energieverbruik.
Beperk ook in huis het gebruik van licht tot de ruimtes waar men op dat moment is.

Vergroot de biodiversiteit in uw tuin met deze 5 tips 

In Zwijndrecht vinden we het belangrijk dat er volop groen is. Groen in de parken, natuurgebieden, maar ook bij u in de tuin. Want hoe groener onze gemeente is, hoe beter dat is voor het evenwicht van de natuur. En dus ook voor de mens. Heeft u een tuin? Dan kunt u meewerken aan het vergroten van de biodiversiteit in uw tuin. Hoe u dat doet? Dat leest u in dit artikel. En heeft u geen tuin? Op uw balkon kunt u ook veel van deze tips in de praktijk brengen!

Biodiversiteit? Wat is dat?

Maar eerst: wat is nu precies biodiversiteit? Biodiversiteit betekent alle soorten dieren, planten en micro-organismen die we hebben. En dat kan zijn in een klein of groot gebied. Dus uw tuin heeft een bepaalde biodiversiteit, maar Heerjansdam en Zwijndrecht, Zuid-Holland, Nederland en de aarde hebben dat ook. Al die dieren, planten, micro-organismen en wij als mens houden elkaar in balans. Is er te veel of te weinig van een bepaalde soort? Dan komt de natuur, inclusief de mens in de problemen. Daarom vinden we het bijvoorbeeld ook zo belangrijk te zorgen voor genoeg bijen in de natuur. Bijen zorgen voor honing en voor de verspreiding van het stuifmeel van veel planten. En die balans in de biodiversiteit maakt het ook mogelijk voor de mens om voedsel te verbouwen, zorgt dat we frisse lucht hebben om in te ademen en nog veel meer. Daarom is biodiversiteit zo enorm belangrijk!

Tip 1: zorg voor een mix van bomen en struiken 

Bijna iedereen vindt een tuin vol bloemen er mooi uitzien. En bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor insecten, vogels en andere dieren. Maar wist u dat ook bomen en struiken belangrijk zijn voor de biodiversiteit? Bomen en struiken bieden onderdak en bescherming aan allerlei dieren. Zo kunnen ze veilig broeden. En fruitbomen zorgen met hun vruchten en bloesems ook nog eens voor voedsel. Wilt u de natuur dus helpen? Kies dan het liefst voor een mix tussen bloemen, planten, bomen en struiken. Heeft u niet zo’n hele grote tuin? Dan heeft u misschien wel plek voor een kleine boom of een aantal heesters. Kijk eens online of in het dichtstbijzijnde tuincentrum welke beplanting geschikt is voor uw huis. 

Tip 2: Tuinier zo duurzaam mogelijk

Zoals u in dit artikel kunt lezen, kunnen we de natuur op verschillende manieren een handje helpen. Een tweede tip is zo duurzaam mogelijk te tuinieren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk zelf compost te maken door al je organische afval te verzamelen. Zelf compost maken is de ideale manier om voor gratis vruchtbare aarde voor uw bloemen en planten te zorgen. Bovendien is het ook nog eens milieuvriendelijk als u het op de juiste manier doet, omdat uw afval dan niet op de grote hoop verwerkt hoeft te worden. U helpt dus mee aan het verkleinen van de afvalberg en bespaart energie. Alleen maar dikke pluspunten dus!  

Tip 3: Koop een insectenhotel.

Hang een insectenhotel in de tuin of op het balkon. Zo'n hotel trekt allerlei insecten en bijen aan die in de gaten van het hotel hun nest maken. De beestjes helpen bij het bestuiven van bloemen. En ze helpen om planten gezond te houden. Een insectenhotel hoeft niet duur te zijn en kunt u ook zelf maken. Misschien nog een leuk project voor op een regenachtige dag! Hang een insectenhotel het liefst op een plek waar volop zon en weinig wind is. En in de buurt bij bloemen is helemaal mooi! De insecten en bijen zullen u dankbaar zijn!

Tip 4: Zorg voor water in uw tuin

Deze tip staat dan wel op nummer 4, maar is een van de belangrijkste! Water zorgt namelijk voor meer leven in uw tuin. Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen en zo te zorgen voor meer biodiversiteit. Heeft u bijvoorbeeld al eens gedacht aan een regenton? Dat is een ideale oplossing om regenwater mee op te vangen. Het voordeel van een regenton is dat u het water ook makkelijk kunt hergebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Dat zachte water is ook nog eens veel fijner voor de planten dan kraanwater, omdat er veel minder kalk in zit. En hergebruikt u het regenwater uit de ton? Dan is er minder kraanwater nodig. Dat is fijn besparen! Heeft u een grotere tuin? Dan kiest u misschien liever voor een vijver. Een vijver is een perfecte plek voor bijvoorbeeld vogels om zich in te wassen of om uit te drinken. En er leven allerlei organismen in het water. Niet iedereen heeft een tuin of plek voor een vijver. Geen zorgen! U kunt namelijk ook zorgen voor een drinkplek door een schaal of bloempot in de tuin neer te zetten. Wat voor manier u dan ook kiest om voor meer water te zorgen in uw tuin, u helpt de natuur weer een handje! 

Tip 5: Leg een plek voor dood hout aan. 

Heeft u bomen in de tuin? Probeer die dan te behouden. Dit geldt ook voor dode bomen. Dood hout is namelijk een paradijs voor veelal insecten, maar ook voor egels. De verschillende insecten en organismen zorgen voor het afbraakproces van het hout. Tijdens dit proces zijn er bijvoorbeeld schimmels en zwammen op de boomstammen te zien. Vogels worden op hun beurt weer aangetrokken door de insecten, die ze vervolgens opeten. Dus als u goed oplet, spot u ook verschillende vogels in de tuin. Dood hout geeft ook weer voedingsstoffen af voor bodemorganismen. Zo heeft u gratis gezonde voeding voor uw tuinplanten. Bovendien bieden de takken een schuilplaats voor kleine dieren. Let er wel op dat het hout dat u gebruikt onbewerkt is. 

Meer duurzame tips?

Wilt u meer tips op het gebied van duurzaamheid? Of wilt u op de hoogte blijven van het duurzame nieuws in Zwijndrecht? Ga dan snel naar Zwijndrecht.nl/duurzaam. Hier kun u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief Zwijndrecht gaat Duurzaam

gardening-2518377_1920 rechtenvrij